fallback

Ердоган: Турция е готова незабавно да реализира "Турски поток"

Енергетиката ще бъде във фокуса на разговорите между държавните глави на Русия и Турция

15:14 | 08.08.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турция е готова незабавно да извърши необходимите стъпки за реализацията на „Турски поток“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган за руската информационна агенция ТАСС.

Неговото интервю беше разпространено часове преди предстоящата среща между държавните глави на Русия и Турция, която ще се проведе в Санкт Петербург. Очакванията на анализаторите са, че сред основните теми на разговорите между Владимир Путин и Ердоган ще бъде енергетиката – проекта за газопровод „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“.

Ердоган е категоричен, че спънки пред „Турски поток“ няма и подчертава колко е важно икономическото партньорство между Русия и Турция.

„По данни от края на юли 2016 година обемът на природния газ, внасян от Русия, е 12,5 млрд. куб. метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция“, коментира той. Почти цялото количество газ, което потребява страната идва от Русия.

От ТАСС припомнят, че „Турски поток“ беше анонсиран в края на 2014 година по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Анкара. Тогава руският президент сложи точка на „Южен поток“ и обяви началото на неговия наследник.

Плановете предвиждат изграждането на четири тръби с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра всяка. Трасето по дъното на Черно море донякъде повтаря това на „Южен поток“, но се отклонява към турския бряг. Количествата газ от първата тръба трябваше да бъдат изцяло насочени към нуждите на турския пазар, а останалите – към европейските потребители.

Анализатори обаче прогнозират, че Москва няма да предостави толкова важна роля на Турция по отношение на транзита на руски газ. Затова реалистично звучи, че Русия ще се опита да построи и „Южен поток“, и „Турски поток“, но в значително орязан вариант – с по една тръба.

В последните дни и България се активизира по отношение на руските енергийни проекти. В петък се проведе телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и Владимир Путин, на който са били обсъдени именно възможностите за реализация на „Южен поток“ и вариантите за АЕЦ „Белене“ след решението на арбитражния съд в Женева.

Турция е вторият по големина пазар на „Газпром“ в Европа, сочи справка в сайта на руския газов гигант. През 2015 година към страната са изнесени над 27 млрд. куб. метра природен газ. Част от доставките са през „Син поток“, а останалите – транзитно през територията на Украйна, Румъния и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още