IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачки ще затруднят жп движението под Ламанша

Железопътните служители на Eurostar ще стачкуват седем дни през август

17:09 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	95% от членовете на синдиката са подкрепили стачните действия в Eurostar. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

95% от членовете на синдиката са подкрепили стачните действия в Eurostar. Снимка: Ройтерс

Пътниците на високоскоростния влак Eurostar, който свързва Великобритания и Франция под Ламанша, трябва да се настоят на вълна стачки през август. Британският синдикат RMT обяви в сряда, че жп служителите стачкуват общо седем дни през август заради трудов спор за баланса между работата и личния живот.

Засегнати са влаковете през идващия уикенд - от 23:01 часа по Гринуич на 12 август (02:01 часа българско врече на следващия ден) до 22:59 часа по Гринуич на 15 август (02:59 часа българско време на следващия ден), както и на 27 август от 23:01 часа по Гринуич (02:01 часа българско на следващия ден) до 22:59 часа по Гринуич (02:59 часа българско време на следващия ден) на 29 август. 

Операторът на влаковете Eurostar, в който мажоритарен дял държи френската жп компания SNCF, обяви, че не се очакват допълнителни затруднения. Евентуално няма да пътуват един или два влака, но пътниците можело да вземат по-късно връзки.

Според синдиката трудовият спор е свързан с неспазване на споразумение от 2008 година, което трябва да гарантира добър баланс между работата и личния живот на началник влаковете, особено по отношение на нощните часове на труд и графика на дежурствата. 95% от членовете на синдиката са подкрепили стачните действия.

Високоскоростните влакове пътуват в тунел под протока и свързват Лондон с Париж и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още