IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще определя и кои са важните бенчмаркови индекси

EURIBOR е първият, попадащ в списъка, изготвен с нов регламент

15:34 | 12.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще определя и кои са важните бенчмаркови индекси

Европейската комисия (EK) прие регламент за създаването на списък с важни бенчмаркови индекси, които са „от ключово значение за финансовите пазари и потребителските договори“, предава Bloomberg.

Решението позволява на надзорните органи да използват някои определени разпоредби на регулацията на бенчмарковете преди влизането й в сила през 2018 г., гласи становище на ЕК.

Индексът EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) - лихвеният процент, по който банките в еврозоната сключват депозити помежду си – е първият, попадащ в списъка, изготвен с регламента, приет в четвъртък.

ЕК ще преразглежда своя списък често и ще включва други бенчмаркове, които изпълняват определени критерии.

Регламентът за изпълнение ще гарантира, че надзорните органи ще са в позиция да позволят функционирането на важните бенчмаркове, ако тяхното прекратяване има сериозно влияние върху пазарните играчи и подкопае функционирането и свързаността на пазарите.

В частност, класифицирането на EURIBOR като бенчмарк от критично значение ще подпомогне надзорните органи в искането на данни от банките, ако преценят, че са нужни, за да се гарантира представителността на бенчмарка.

ЕК посочва, че EURIBOR е един от най-използваните бенчмаркове в света и изчислява, че стои в основата на договори на стойност 180 трлн. евро., като от тях 1 трлн. евро са ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Създават една много много лоша постановка. Преебават бизнеса от много високо ниво и разчитат на изолационизъм. Разчитат да капсуловат западния свят и да създадат един изолиран dreamworld в който те да определят ценностите. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още