fallback

Драги: Съвместни действия в отбраната и миграцията в ЕС са от ключово значение

Коментарите на Драги идват три дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава, където ще се обсъжда бъдещето пред съюза

16:14 | 13.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател

От ключово значение е европейските лидери да предприемат съвместни действия в сферата на отбраната и миграцията, ако искат да си върнат подкрепата на гражданите на Европейския съюз (ЕС). Това заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

“Има много сфери, където Европа няма нужда да се намесва”, каза Драги в реч в Тренто, Италия. „Има обаче и важни сфери, където това е нужно и където европейските инициативи са не само легитимни, но дори от ключово значение. Днес те включват миграцията, сигурността и отбраната“, допълни той.

Коментарите на Драги идват три дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава, където ще се обсъжда бъдещето пред Съюза, разтърсен от високата младежка безработица, наплива от страна на търсещи убежище, възхода на популистките движения и решението на Великобритания да напусне общността.

В сряда се очаква речта на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза и по всяка вероятност той ще говори за политиките в различни сфери – от отбраната до инвестициите.

Bloomberg посочва, че Марио Драги е изиграл решаваща роля за целостта на еврозоната. Стратегиите му осигуриха време, докато националните правителства опитваха да постигнат договорка за действия. По време на този процес той беше неколкократно обвиняван, че превишава мандата си, който предполага фокус върху ценовата стабилност.

През последните месеци Драги засили призивите си към националните правителства да проведат структурни реформи. По думите му неразрешените вътрешни разделения, като например провала в завършването на икономическия и паричен съюз, представляват истинска опасност за Европа.

„Не можем да си позволим такъв провал. Трябва да намерим сила и мъдрост да изгладим различнията и да продължим напред заедно“, казва президентът на ЕЦБ.

„Националният суверенитет в много отношения остава фундаментален аспект от управлението на всяка страна. При предизвикателства, които надхвърлят националните граници, обаче единственият начин да се запази суверенитетът – т.е. да се чуе гласът на гражданите в глобален контекст, е ние европейците да споделим суверенитета в рамките на ЕС“, каза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още