IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото испанско правителство ще има ограничено поле за маневри в икономиката

Със 137 от 350 депутати консерваторите трудно ще прокарат мерки за строги икономии

10:24 | 30.10.16 г.
<p>
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

С правителство на малцинството, ръководено от Мариано Рахой, Испания ще има ограничено поле за маневри за справяне с икономическите предизвикателства, които затрудняват връщането към растеж, като започнем с дефицита и безработицата, пише AFP.

Бюджет и дефицит

Първата задача за консервативния екип на Рахой ще бъде одобряването на бюджета за 2017 година, което много се забави.

Испания трябва да намали дефицита си до 4,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и до 3,1% през 2017 г. според целите, поставени от Брюксел.

Само че досегашният министър на икономиката залага по-скоро на 3,6% за 2017 г. и признава, че ще са необходими най-малко 5 млрд. евро бюджетни съкращения догодина, за да се доближи страната до първоначалната цел от 3,1%.

Със 137 от 350 депутати консерваторите трудно ще прокарат мерки за строги икономии, тъй като социалистите настояват за политика, насочена към подем на икономиката, както и радикалната лява партия "Подемос".

Дори либералите от "Сиудаданос" поставят условия за подкрепата си, настоявайки за няколко социални мерки, включително надбавки към заплатите за най-бедните семейства.

Безработица и пазар на труда

Намаляването на безработицата остава едно от основните предизвикателства пред новото правителство. След като достигна 27% безработица в края на 2013 г., Испания се върна до ниво от 18,9% - най-ниското от близо шест години, но все пак най-високото в ЕС след това в Гърция.

Според консерваторите този спад се дължи на реформа в пазара на труда, приета по времето, когато дойдоха на власт в края на 2011 г. Тогава обезщетенията при съкращаване от работа бяха намалени и бе въведен нов вид постоянен трудов договор с изпитателен срок от една година. Тази гъвкавост подпомогна най-вече автомобилната индустрия. Испания е вторият европейски автомобилен производител след Германия.

Един милион работни места бяха създадени през 2014 и 2015 г., но в повечето случаи става дума за временна и несигурна работа.

Част от спада в безработицата се обяснява с намаляването на населението в работоспособна възраст, както и с това, че имигранти и млади хора са напуснали Испания в търсене на по-добър живот другаде.

Опозицията настоява за сериозни изменения в трудовата реформа. Макар Рахой да твърди, че е отворен към диалог, има опасност той да се окаже нерешителен при необходимата промяна на един от най-прочутите си закони.

Запазване на растежа

Десетте месеца политически блокаж, изглежда, са оказали незначително малко влияние върху икономическия растеж, който остава един от най-динамичните в еврозоната, след като Испания излезе през 2014 г. от продължила пет години рецесия.

Испанската централна банка предвижда увеличение от 3,2 процента от БВП през 2016 г., което е малко по-оптимистично от прогнозата на правителството за нарастване от 2,9%. Страната спечели много от спада в цените на петрола, на лихвените проценти и от обезценяването на еврото.

Централната банка обаче предвижда, че тези фактори ще загубят силата си през идната година, домакинствата и предприятията ще намалят харченето, ще спадне и износът, който бе определящ по време на кризата.

Мерките срещу дефицита, които трябва да вземе следващото правителство, може също да натежат върху растежа, коментират анализатори.

Реформи в пенсионната система

Правителството трябва да се захване и с темата за бъдещето на пенсиите. Застаряването на населението застрашава сегашната система, дори пенсионната възраст да се увеличи постепенно от 65 на 67 години до 2027 г. За да се компенсира дефицитът, правителството използва неколкократно резерва на системата за социално осигуряване и той може да бъде изчерпан до 2017 г.

Социалистическата партия поиска пълна промяна на пенсионната система.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още