IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Канада подписаха CETA*

С това са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година

15:24 | 30.10.16 г. 34
<p>
	Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел, предаде БТА. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

След като валонците си извоюваха отстъпката Белгия да може да спре по своя преценка прилагането на споразумението, днешната церемония бе пренасрочена и осъществена. Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика "Успяхме!" с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.

Днешната среща е най-дългоочакваната в последно време, заяви Доналд Туск след подписването на търговското споразумение в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо. Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача, посочи Туск, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи. Той отбеляза, че това е втората техническа трудност, след като по-рано днес премиерът Трюдо се наложи да се върне след излитането си обратно в Канада, за да смени самолета, с който долетя до Брюксел, заради нередности с управлението на машината.

Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани, посочи Джъстин Трюдо. ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той.

Навсякъде има хора, които са настроени да пречат на всичко и все не са съгласни, коментира Трюдо по повод съпротивата срещу подписването на документа. Нашата задача като управляващи е да направим живота на нашите граждани по-добър, да работим добросъвестно за намирането на решения на поставените от тях въпроси и да успеем да им обясним взиманите от нас решения. Това, че съм тук днес, а не пристигнах преди три дни, не влияе на доброто споразумение, което постигнахме, допълни той по повод отложената церемония по-рано тази седмица заради съпротивата на част от белгийските регионални власти.

Благодарим на Канада за проявеното търпение, заяви Юнкер. Слушам и често чувам нашите критици. Направихме изключение да преговаряме с властите във Валония, защото нашият събеседник би трябвало да бъде федералното белгийско правителство, добави той.

Туск коментира, че перипетиите около подписването на споразумението са показали колко впечатленията и чувствата играят роля в днешния свят. Той изрази "много предпазлив оптимизъм" за лесното приемане на споразумението от Европейския парламент. Трябва да убедим нашите граждани, че свободната търговия е в техен интерес, а не само в интереса на търговците, отбеляза Туск.

*Новината е допълнена с коментарите на официалните лица в 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 10 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
ми 2,5 милиона българи си вдигнаха чукалата и отидоха на ЗАПАД, не в руската ***.България е социална държава, защото взема от работещите и дава на калпак на безработни и множащи се търтеи, както и за огромна държавна администрация.1,5 милиона българи издържаме около 5,5 милиона ( деца, пенсионери, държавни служители, безработни)Ако се спрат социалните помощи за трайно безработни, още сега пенсията може да стане 1000 лева.А ако се съкрати държавната администрация с още 1000 лева.Не случайно в световен мащаб 90 % от научната продукция е от САЩ, 5 % от ЕС и другите 5% от всички други, но без терорашата. В рушлямска държава нищо полезно не се измисля! Една ютия не могат да направят, но виж за железа, е друга работа.Аз искам България да е богата колкото другите Западни страни, и категорично да не е бедна и пълна с простаци, както е русия.Разликата между декабристите и комунистите, че първите са се борили хората да бъдат еднакво богати, докато вторите да са еднакво бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 7
comet
преди 7 години
The most honest 3 minutes in television historyhttps://***.facebook.com/WakingTimes/videos/1076506439095770/?hc_ref=PAGES_TIMELINE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 10
comet
преди 7 години
Крас, добре си го написал, но няма да те разберат (защото не искат или не могат), а колкото по-висока е цената която са платили, толкова по-няма да искат да те разберат (психолозите така казват). ... За съжаление, победилият в Америка сатанизъм на както върви май ще го установят по целия свят (за скръб на които съзнават какво пристига). Аз на времето избягах от САЩ, въпреки че имаше добронамерени емигрирали преди мене хора да ме предупреждават че същото я чака и Европа. Само за две десетилетия гетото в САЩ се удвои (грубо от 20 на 40%); концентрацията на богатство се увеличи; а опитите за живот извън системата започнаха да ги преследват. Дори в Зап. Европа покупателната способност на 80% от хората днес е три пъти по-ниска от тази преди 20 години. ... И в Сев. Америка има хора които се опитват да живеят в системата свободни, но в болшинството случаи, особенно ако не са много богати, системата сграбчва децата им и ги прави зависими от банките и корпорациите роботчета. ... И въпреки всичко, надеждата за спасение има, защото по-голяма СИЛА от Законите на Майката Природа НЯМА, т.е. и все пак тя ще се върти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 12
крас
преди 7 години
Каквито и договори да подписват Европа и Америка нещата няма да се променят към добро. Сбора от две нули не променя нищо освен това , че превръща една голяма територия в место за изпражняване. Едва ли това е начина да се противопоставим на икономиката на Китай и азиатските тигри.Либералния модел доведе нещата до пълно обезличаване на ДЪРЖАВАТА и ДЪРЖАВНОСТА, до разпад в икономиката и духовноста, до обзличаването на РЕЛИГИИТЕ и морала на хората.ПОБЕДИЛИЯТ В АМЕРИКА САТАНИЗЪМ ЩЕ БЪДЕ ПРЕВНЕСЕН И В ЕВРОПА. ЖАЛНА И МАЙКА НА НЕЩАСТНАТА СТАРА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 9
крас
преди 7 години
В ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЛИ ВИДЯ СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА?Благодарение на тази "социална държава" за 25 години демокрация българското население се е стопило и е станало половината от това което бе преди 1989 година. Ако визираш Европа тя самата се превърна в един *** подобен на този в Америка.Нужни са й само американските закони и начин на мислене превърнали самите американци в едни живеещи на КРЕДИТ същества. Щом ти харесва системата БИГ БРАДЪР изчезвай в Канада и от там в САЩ.Мултиплицирай се с тамошните роботи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 15
Ironhorse
преди 7 години
СЕТА ще даде нов мощен икономически импулс, защото всички фирми от ЕС ще трябва да отчетат икономическата ефективност на канадските фирми.Крайно време е в ЕС да се отхвърли модела на социалната държава и да се оставят способните да работят, за да има какво да папкат търтеите (социалисти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 14
Ironhorse
преди 7 години
Гледам, пак мъка за мурзилажа, а опорките са повече от ***.БВП на Канада е около 1,8 до 2 трилиона долара (USD), с население от около 35 милиона и площ от около 10 милиона кв.км.ЕС е с БВП 16,4 трилиона долара (USD), население от 508 милиона и площ от 4,3 милиона кв.км.Като как си представя мурзилажа, че близо 8 пъти по-малка иконмомика ще погълне по-голямата.Хубавото на СЕТА, че се провъзгласява англосаксонския модел на развитие, а той е пълна свобода на личността и ограничения за държаватаКойто знае английски е е кадърен може да разчита вече не на 508 милионен пазар и икономика с БВП от 16,4 трилиона долара, а на 543 милиона потребители и пазар с икономическа стойност от 18 трилиона долара.Колкото повече свобода има индивида, толкова повече ще реват от азиатската сатрапия. Там личността е нищо, а на Запад е върховна ценност.В Азия интересите на държавата са над индивидуалните човешки права, а на Запад е точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 12
comet
преди 7 години
Стара тактика, например навремето така турците са покорили арабите: предложили на слаб арабски лидер обединение, обсипали го с хвалби, той приел, и докато разбере какво става турските войски (корпорациите на Канада/САЩ) навлезли и установили контрол над слабата арабска държава (ЕС). ... С други думи, не можаха направо, та го направиха позаобиколно (Баерн купи Монсанто, ЕС си отвори пазара за Канада, и т.н.). ... От едната страна банките и корпорациите, от другата бежанците, от третата нашите чорбаджии политици, т.е. епохата на новото робство настъпва и времето за адаптация не е много, а и ситуацията е по-сложна от предишните робства. ... Като гледам липсата на консенсус в коментарите (дори по тази тема), то явно ще се спасяваме по групи, ... включително и с тактиката И все пак, тя се върти (т.е. никой не може да превърне някого в роб без неговото вътрешно съгласие)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 11
pecan
преди 7 години
Като гледам само имената на кои са от страна на ЕС Доналд Туск , Жан-Клод Юнкер , Мартин Шулц . По добре без коментар . Все пак всеки договор има клаузи за отпадане надявам се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 11
honaniga
преди 7 години
В славянският батальон взимат мъже а не клакьори които възхваляват П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още