IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валонските кошмари за един канадски премиер

Валонците подкрепят свободната търговия, но смятат, че тя трябва да бъде вкарана в регулации

08:53 | 30.10.16 г. 6
<p>
	Протест срещу CETA в Европейския парламент. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Протест срещу CETA в Европейския парламент. Снимка: архив Ройтерс

Един малък европейски регион – Валония, за малко да провали една от най-амбициозните сделки на Европейския съюз. Това обаче е възможно според правилата за управление на общността, пише Bloomberg в свой анализ за случилото се около търговското споразумение на ЕС с Канада – CETA.

Лидерите на този регион успяха да докарат до сълзи премиера на Канада Джъстин Трюдо, поставиха под въпрос седем години на работа по споразумението и накараха канадците да се замислят дали ЕС все още е подходящият партньор, пише агенцията.

„Аз съм горд от случилото се“, коментира Кристоф Колиньон, лидер на социалистите, които имат водеща роля в регионалния парламент на Валония. За него съпротивата, която оказа белгийският регион, е вид реакция срещу глобализма. „Валония е за свободната търговия, но някои ценности означават, че свободната търговия трябва да бъде регулирана“, каза още той.

Колиньон коментира още, че протестът на Валония е символ на желанието за връщането на контрола и регулацията върху това, което мултинационалистите вършат. „Светът не може да продължава така“, категоричен е той. 

Всъщност цялото минало на Валония е свързано с търговията – през столицата Намюр минава река Мьоз, която е осигурявала връзката на Франция с Белгия и Холандия. После тежката индустрия, която се развива в областта, беше икономически двигател на Белгия. Но днес икономиката му запада. В региона живее около 1/3 от белгийското население, но осигурява 18% от стоките и услугите, търгувани от страната, и едва 9% от белгийския износ за Канада.

Опасенията на Валония по отношение на CETA бяха свързани с възможния ефект върху заетостта, както и възможността на големи мултинационални компании да съдят правителствата на ЕС в спорове за инвестиции. Валонците се страхуват, че споразумението ще доведе до намаляване на правата на работниците, а стандартите за опазване на околната среда и в селското стопанство няма да се спазват.

Според политолози обаче причината управляващите да се обявят срещу CETA не са тези страхове, а желанието да си върнат гласоподавателите. Те искаха да кажат, че ще защитят интересите им, работата им, средната класа срещу ЕС и глобализацията, смята политологът Режи Дандой.

„Честно казано, проблемът е извън CETA. Опасявам се, че това ще бъде нашето последно споразумение за свободна търговия“, коментира и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на заседанието на лидерите на ЕС на 21 октомври.

В крайна сметка Белгия се отказа от претенциите си и CETA може да бъде официално подписано. Очаква се това да стане днес по обед в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
и това го знам, многократно даже ти го повтарям, все пак твоето поведение роди рази реплика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"... агресивните тъ паци не можеш да ги надприказваш ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
знам, но това от долу не е някво мое разсъждение а въпрос към теб .... :):) тоест или отговаряш или не ... всичките ли мурзили имате проблем с четенето и разбирането на текст ?? или то е някакъв природен процес... много *** ==> мурзил ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Виж какво , Кухой , все ми е две какво мислиш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
... що си мислиш че на някой тук му пука за твоите безсмислени коментари ? Вече многократно доказа що за глyпак си, знаем те ... зами си почивка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Всъщност цялото минало на Валония е свързано с търговията през столицата Намюр минава река Мьоз, която е осигурявала връзката на Франция с Белгия и Холандия. После тежката индустрия, която се развива в областта, беше икономически двигател на Белгия. Но днес икономиката му запада. В региона живее около 1/3 от белгийското население, но осигурява 18% от стоките и услугите, търгувани от страната, и едва 9% от белгийския износ за Канада."Е сега съвсем ше цъфне и върже икономиката на Валония ! Страните от Евросъюза ще станат само купувачи без икономика ...то туй е и целта на канадско-американските монополи !Честито , както се казва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още