IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Канада подписаха CETA*

С това са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година

15:24 | 30.10.16 г. 34
<p>
	Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел, предаде БТА. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

След като валонците си извоюваха отстъпката Белгия да може да спре по своя преценка прилагането на споразумението, днешната церемония бе пренасрочена и осъществена. Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика "Успяхме!" с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.

Днешната среща е най-дългоочакваната в последно време, заяви Доналд Туск след подписването на търговското споразумение в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо. Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача, посочи Туск, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи. Той отбеляза, че това е втората техническа трудност, след като по-рано днес премиерът Трюдо се наложи да се върне след излитането си обратно в Канада, за да смени самолета, с който долетя до Брюксел, заради нередности с управлението на машината.

Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани, посочи Джъстин Трюдо. ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той.

Навсякъде има хора, които са настроени да пречат на всичко и все не са съгласни, коментира Трюдо по повод съпротивата срещу подписването на документа. Нашата задача като управляващи е да направим живота на нашите граждани по-добър, да работим добросъвестно за намирането на решения на поставените от тях въпроси и да успеем да им обясним взиманите от нас решения. Това, че съм тук днес, а не пристигнах преди три дни, не влияе на доброто споразумение, което постигнахме, допълни той по повод отложената церемония по-рано тази седмица заради съпротивата на част от белгийските регионални власти.

Благодарим на Канада за проявеното търпение, заяви Юнкер. Слушам и често чувам нашите критици. Направихме изключение да преговаряме с властите във Валония, защото нашият събеседник би трябвало да бъде федералното белгийско правителство, добави той.

Туск коментира, че перипетиите около подписването на споразумението са показали колко впечатленията и чувствата играят роля в днешния свят. Той изрази "много предпазлив оптимизъм" за лесното приемане на споразумението от Европейския парламент. Трябва да убедим нашите граждани, че свободната търговия е в техен интерес, а не само в интереса на търговците, отбеляза Туск.

*Новината е допълнена с коментарите на официалните лица в 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 18 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
В момента големият проблем на Русия е защо щерката на техен милионер е писала във фейсбук " Навсякъде е по-добре, отколкото в Рашка". Обществото се "бори" и с друг наследник който е постнал "Като си помисля за Москва и ми се доповръща". Пък ти, Славянски батальон......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 22
bgMan
преди 7 години
На който от вас не му харесва винаги може да иде да се запише в славянския батальон в руската армия. Вратата все още е широко отворена за толкова верни идеологически поддръжници като вас сичките дето посрещате като бедствие всяко нещо, което не е от полза на руските външнополитически интереси.Що се задоволявате само с недоволство и изяви из форумите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 18
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Напротив умнико прос,т. Някъде може и да усетят нещо, но специално тук в България нама да усетим нищо, както обикновено. И след 3 години ще си бъдете същите гольовци като сега...По интереснотое като започнете да си плащате за тарикатлъка....П.С. Всъщност ще усетиш ползите от това споразъмение много скоро, прави си да. Ще усетиш как нежно и влажно ти влиза.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 20
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Честито идио,ти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 10
verimg
преди 7 години
мДа, определно ще си оправят някои бакии оттатък Океана за сметка на ЕС. Но това с канадските визи беше голям майтап.:). Всеки ден пътувам по два пъти до Сиатъл по бизнес, щото няма интернет, таа добре че може би "щели да ги махнат догодина" канадските визи, да мога да щъкам на воля. А комшийчето над мене, което от 10 години мие чинии там - ще може да се връща безпроблемно по бързия канал на летището с мегадоходите си изкарани там :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
"Много скоро много хора ще почустват ползите от това споразумение"Много скоро много хора в Европа , ще почувствуват ползите които извличат в Америка на техен гръб , е правилното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
Е инвестор, *** може а същата дума в кавички не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 7 години
Съгласен съм с теб, но определението *** е излишно защото българин "***" няма! Просто червени бабички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 37
lyusien
преди 7 години
Прекрасно Със сигурност умните интелигентните и предприемчивите хора и политици в Европа и Канада са по вече от простаците Много скоро много хора ще почустват ползите от това споразумение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Побързаха да затворят кошарата, преди 8 ноември Ама и хората са прости - не действат така, както трябва: една машина, най-просто може да я спреш, така, че да не те прегази, като не и подаваш гориво ... А кое е горивото на сегашната Система ?! п.п. не пряждайте, и не купувайте нещо, от което нямате реална нужда ... другото само ще си дойде на мястото ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още