fallback

Сергей Лавров: ЕК да решава прагматично за "Турски поток"

Русия е надежден доставчик на енергоресурси повече от 20 години, каза руският външен министър

11:56 | 03.11.16 г. 14

Европейската комисия (ЕК) трябва да вземе прагматично решението дали да допусне строителството на втората тръба на "Турски поток", призова руският външен министър Сергей Лавров. Той коментира, че Брюксел не трябва да решава за проекта на базата на политически основания, пише руската информационна агенция ТАСС.

"В продължение на повече от 20 години Русия е надежден доставчик на енергоресурси, обезпечавайки 60% от нуждите на газ и над 15% от нуждите от петрол на Европа", каза още Лавров.

Той обаче е категоричен, че след опита на Москва с "Южен поток", продължението на "Турски поток" към територията на ЕС ще стане само след 100% гаранции от Брюксел, че проектът ще бъде реализиран.

В сряда руският външен министър беше на посещение в Гърция, където проведе срещи с президента, премиера и министъра на външните работи на страната. Основните теми на разговорите бяха ситуацията в Близкия изток, Кипърския въпрос и икономическите отношения между Гърция и Русия. Лавров беше категоричен, че има значителен потенциал по отношение на връзките в сферата на енергетиката.

Плановете на Русия за "Турски поток" предвиждат изграждането на две тръби - с първата ще бъдат захранени потребителите в Турция, а втората - през територията на Гърция до Италия. Двете тръби ще са с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Втората тръба може да захрани със суровина забравения доскоро проект за газопровод "Посейдон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още