fallback

Тереза Мей: Правителството ще продължи с Brexit

Вотът от референдума е решително в подкрепа на излизането от блока и този избор трябва да бъде уважен, смята британският премиер

18:06 | 06.11.16 г. 4

Британският премиер Тереза Мей омаловажи неблагоприятното за правителството решение на съда, засягащо плановете страната да напусне ЕС. Мей настоя, че Brexit ще бъде осъществен изцяло, предава АР.

В статия във в. "Сънди таймс" Мей заявява, че правителството й ще "продължи с работата" въпреки решението на Висшия съд, според което кабинетът трябва получи разрешение от парламента за даване на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС. Тя отбелязва, че правителството се надява да спечели обжалването на това решение пред Върховния съд, тъй като на карта е поставен важен принцип.

Мей заяви, че парламентът е гласувал решението за членството на страната в ЕС да бъде взето от народа на референдума на 23 юни. По думите й вотът е бил решително в подкрепа на излизането от блока и този избор трябва да бъде уважен. 

Британският премиер подчертава, че Brexit предлага прекрасна национална възможност за създаването на "едно смело, уверено глобално бъдеще за Великобритания", цитира БТА.

Решението на съда, че британският парламент трябва да има думата по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз не би трябвало да попречи на правителствения график, каза преди дни и британският външен министър Борис Джонсън в Берлин.

Британският министър подчерта още, че не бива да се придава прекалено голямо значение на съдебното решение, изискващо одобрение от Парламента, преди да се задейства процедурата за Brexit. Той изрази увереност, че то няма да промени плановете на премиера Тереза Мей да стартира процеса до края на март догодина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още