IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Правителството ще продължи с Brexit

Вотът от референдума е решително в подкрепа на излизането от блока и този избор трябва да бъде уважен, смята британският премиер

18:06 | 06.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей омаловажи неблагоприятното за правителството решение на съда, засягащо плановете страната да напусне ЕС. Мей настоя, че Brexit ще бъде осъществен изцяло, предава АР.

В статия във в. "Сънди таймс" Мей заявява, че правителството й ще "продължи с работата" въпреки решението на Висшия съд, според което кабинетът трябва получи разрешение от парламента за даване на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС. Тя отбелязва, че правителството се надява да спечели обжалването на това решение пред Върховния съд, тъй като на карта е поставен важен принцип.

Мей заяви, че парламентът е гласувал решението за членството на страната в ЕС да бъде взето от народа на референдума на 23 юни. По думите й вотът е бил решително в подкрепа на излизането от блока и този избор трябва да бъде уважен. 

Британският премиер подчертава, че Brexit предлага прекрасна национална възможност за създаването на "едно смело, уверено глобално бъдеще за Великобритания", цитира БТА.

Решението на съда, че британският парламент трябва да има думата по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз не би трябвало да попречи на правителствения график, каза преди дни и британският външен министър Борис Джонсън в Берлин.

Британският министър подчерта още, че не бива да се придава прекалено голямо значение на съдебното решение, изискващо одобрение от Парламента, преди да се задейства процедурата за Brexit. Той изрази увереност, че то няма да промени плановете на премиера Тереза Мей да стартира процеса до края на март догодина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Дали ще има последствия и за Германия - да, но няма да са така директни. Дали ще има последствия за Англия - ох малееее...Само се замисли, колко е "лесно" да се премести производството и колко е "трудно" да се преместят лондонските офиси - може и да се пръснат в Амстердам, Франкфурт, Париж, Дъблин - даже по-добре ще е точно така - да няма централизация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Alx
преди 7 години
Статия от съвсем скоро гласи: Brexit може да коства на Германия 0,25 процентни пункта от БВП.....Износът, който традиционно е силата на германската икономика, вероятно ще спадне с 9 процента на годишна основа през 2017 година заради по-слабия британски паунд, сочи проучването......През миналата година германските компании изнесоха стоки на стойност около 89 млрд. евро за Великобритания, като така Островът е третата по значение износна дестинация за Германия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Добре, че после няма да има на кого да си продават беемветата швабите...Щот' енгилизите ще се юрнат да купуват ролсове и крайслери. Само лаишки пример. Но общо-взето правилото е такова. А всъщност колко процента е БВПто на Англия свързано с услуги към ЕС? Иначе да, мъката е да се намали нежелания ефект върху оставащите членки. Но това няма да е проблем на немците, а по-скоро на лалетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Alx
преди 7 години
Всъщност, гоялмата драма на Европа е не как ще живеят англичаните, а факта че Германия губи един от най платежоспособните си пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още