IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя "черен списък" с данъчни убежища

Финансовите министри ще разгледат критерии за идентифициране на държавите и други мерки за борба с укриването и избягването на данъци

12:54 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят днес плана за изготвяне на "черен списък" с данъчните убежища по света като крачка към налагането на по-големи санкции срещу тях, съобщава Ройтерс.

Министрите ще разгледат критерии за идентифициране на „заподозрените“ държави, ще обсъдят разногласията при определянето на убежищата и други детайли, които възпрепятстват усилията за борбата с избягването на данъци.

През май членките в ЕС се споразумяха да създадат общ списък до края на следващата година след скандала с Панамските документи. Изтеклите в медиите досиета разкриват как някои мултинационални компании и богати физически лица избягват плащането на данъци.

Организацията за защита на човешките права Oxfam приветства плановете и заяви, че "черният списък" трябва да включва Швейцария, както и други държави в рамките на ЕС, които се идентифицират като корпоративни данъчни убежища. Сред тях са Холандия, Белгия, Кипър и Люксембург.

"Данъчните убежища помагат на големия бизнес да мами страните и техните граждани с милиарди долари под формата на данъци всяка година. За бедните страни, където парите са необходими за образование, здравеопазване и създаване на работни места, данъчните убежища засилват бедността и неравенството“, обяви организацията в изявление.

Страните членки на ЕС и в момента имат свои "черни списъци", но всяка страна е свободна да реши кои от рестриктивните мерки да налага и дали изобщо да прилага такива. Някои списъци са на практика празни.

През септември Европейската комисия (ЕК) предупреди, че 81 държави и юрисдикции има вероятност да улесняват избягването на данъци. Комисията предупреди, че те могат да бъдат предмет на по-нататъшно разследване и дори санкции.

В доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), публикуван по-рано през годината, се посочва, че през 2015 г.  компаниите са вложили 221 млрд. долара в страни с ниски данъчни ставки, най-вече Люксембург и Холандия. Инвестиции на стойност 72 млрд. долара пък са били насочени към две данъчни убежища под британска юрисдикция - Британските Виржински острови и Каймановите острови. 

През последното тримесечие на 2015 г. обаче, след като Люксембург и Холандия въведоха новите европейски правила за борба с порочните данъчни практики, компаниите са изтеглили от двете страни милиарди долари.
 
Потокът на средства към Британските Виржински острови и Каймановите острови е приблизително в границите на средните стойности, но през последните години източниците на парите са се изместили от богатите към развиващите се страни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Кой го подготвя, Юнкер ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още