IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС представи пакет от мерки срещу укриването на данъци

Финансовите министри на страните членки решиха да работят за засилване на режима за данъчна прозрачност и създаване на единен черен списък с данъчни убежища

15:15 | 23.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) представи пакет от мерки срещу укриването на данъци, след като финансовите министри се опитаха да се противопоставят на популистките групи, които използват т.нар. „документи от Панама“ (Panama Papers), за да твърдят, че правителствата си затварят очите за неравенството, пише Bloomberg.

Финансовите министри на страните членки на ЕС бяха единни срещу гнева, който Panama Papers надигна срещу тях от Лондон до Мадрид, по време на двудневната си среща. На нея решиха да работят за засилване на режима за данъчна прозрачност и т.нар. черен списък с данъчни убежища.

„Рискът от популизъм е истински, ако не действаме достатъчно бързо“, коментира френският финансов министър Мишел Сапен от Амстердам. „Хората ще си помислят, че подкрепяме една нечестна система, с два вида правила. Не можем да подкрепим подобно нещо.“

Изтеклите този месец милиони страници финансови документи от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca, които разкриват милиарди скрити долари в данъчни убежища по света, идват на фона на пробива, който популистките групи направиха към избирателните урни с изказвания, критики и действия против мерките за строги икономии.

По време на срещата си в холандската столица в петък и събота финансовите министри на ЕС се съгласиха да работят заедно за съставянето на съвместен черен списък с данъчни убежища и общи санкции срещу тях. Целта е да се заменят списъците, които всяка страна съставя индивидуално.

Те също така се съгласи да обменят информация за фиктивни предприятия и техни собственици, както и да проучат възможността за въвеждане на по-строги правила срещу укриването на данъци и изпирането на пари.

„Когато бяха разкрити „документите от Панама“, това беше както заплаха, така и възможност“, смята еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. „Опасността е, че обществото ще разбере това като потвърждение, че те (данъчните убежища – бел. ред.) са лоши, че са еднакви. Това очевидно ще подхрани популизма, но това е и необикновена политическа възможност. Това ни дава допълнителни аргументи.“

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пък изчисли, че страните от ЕС губят 50 млрд. евро годишно заради измами с ДДС чрез трансгранични операции.

Глобалният мащаб на разкритията накара четири международни организации – Международния валутен фонд, Организацията на обединените нации, Групата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – да обединят сили и да предоставят подкрепа и да обменят информация по международни данъчни въпроси.

„Миналата седмица пет големи европейски страни на срещата на Г-20 във Вашингтон постигнаха споразумение за автоматична размяна на информация за истинските притежатели на предприятия. Днес към тази инициатива се присъединиха всички страни от ЕС“, заяви холандският министър на финансите Йерун Дейселблум след неофициалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Амстердам, цитиран от DPA.

Едновременно с това работим по редица данъчни въпроси, добави Дейселблум. Той подчерта, че през последните месеци е постигнато много.

„Постигнахме споразумения по директивите за административно сътрудничество, договорихме се за промяна на кодекса на поведение. В момента продължава работата по пакета от документи за предотвратяване на укриването на данъци. Надявам се, че ще можем да го одобрим на заседанието на ЕКОФИН през май“, изрази надежда той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
студиото не знае какво значи комунист...той в същност не е много умен, но трябва да приемаш хората такива, каквито са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Студиото...докато плюеш по Атанас , го получаваш изотзад ...огледай се ! Независимо дали си комунист или атеист ...получаваш го големия , докато спориш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Мръсен комунист, престани да пръскаш червена пропаганда. Престани да се правиш на набожен, комунистите като теб са атеисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Цар Соломон вторият син на цар Давид в книга Премъдрост глава 6 стих 5 е казал - ''...и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени'' - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_old_testament_26.xml#6,и затова Христос казва ''тук има повече от Соломона''/Мат.12:42/Под ''силни'' се разбира предимно държавните и недържавни служители(банкери и т.н. олигархия) включително и ''4-власт'' защото заради тяхните действия или бездействия стават войни умират милиони и във бъдеще може милиарди ,и нормалната логика е да отговарят повече пред Бог Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 Обяснил съм за казаното от Мойсейза системната кризаза книгата ''Лихвата рак на обществото'' ,че отрицателните лихви на Силвио Гезел не са решениеи Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Лицемерие ! Дано Бог им прости защото заради техните действия и бездействия умират хора - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891 Трябва да се казва истината и да се молим за всички с дълготърпение и любов защото някои хора са заблудени или неуки поради ред причини ,и за някои трябват години докато осъзнаят и тръгнат по правилният път и затворите са необходими защото някои не разбират от дума и са опасни за обществото а психопатиите са отделна тема но вече се доказват с ядрено-магнитен резонанс към 5 до 7 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uwно при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт.НЕ СЕ ЗНАЯТ ОСНОВНИ НЕЩА и съм обяснил за данъците, лихвата , за здравеопазването и ''Василиадата'',''Каритас'' започвайки с малко (авто)биография - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Хората ще си помислят, че подкрепяме една нечестна система, с два вида правила."Не може да бъде ! Ми досега де бяхте бе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още