IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни организации в общ фронт срещу укриването на данъци

Panama Papers накара мнозина да преосмислят данъчната си политика

18:44 | 19.04.16 г. 7
Международни организации в общ фронт срещу укриването на данъци

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка ще обединят усилията си и заедно с други международни организации - ООН и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), започват работа срещу укриването на данъци, съобщава Ройтерс.

Международните организации ще формират група, която да разработи нови стандарти за облагане на мултинационални компании. Целта е да се изгради ефективна данъчна система в развитите държави, която да не позволява данъчни измами.

Решението е свързано с изтеклата информация за милиони офшорни сметки от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Скандалът разкри начини за укриване на средства в различни данъчни убежища по света.

Случаят, добил публичност като Panama Papers, стана причина за политическа нестабилност в Исландия и донесе сериозни проблеми на британския премиер Дейвид Камерън, който се оказа бивш собственик на акции в попечителски фонд, регистриран от баща му в офшорна зона.

Макар и акциите от фонда да са продадени преди Камерън да стане премиер на Великобритания, попадането на името му в списъка от Панама може да му създаде доста проблеми и на фона на предстоящия референдум за оставането на Кралството в ЕС.

Досиетата от Панама накараха и други институции да се замислят за политиката си относно данъчните измами. Финансовите министри от Г20 се разбраха по време на последната си среща да затегнат мерките в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
хахахха то и любимеца ви голяма борба фърли - погърмя кат на сватба и кат отрезня се прибра в къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Голема борба ше падне срещу укривателите на данъци...също като тая на САЩовете срещу ИД !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Същото мога да кажа че с парите от данъците на американците се финансират войните на САЩ. Колкото повече приходи от данъци толково повече пари за войни. В България не виждам държавата да прави нещо особено полезно парите от данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Само приказки Никакви реални деиствия Решението е закриването на офшорните зони и от Г-20 го знаят прекрасно Но заради просперитета на 20 острова и щати всички си затрайват Трилиони долари данъци се крадат изпират се много трилиони С пари от офшорни зони се купуват оръжия експлозиви с които се убиват американски британски и европеиски воиници финансират се терористи и техните семеиства Всички го знаят прекрасно но упорито не искат да закрият офшорните зони Могат да го направят за по малко от година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни и косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още