IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 5 на икономиките на ЕС искат създаване на "черен списък" на данъчния рай

В предложението на Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство се предвиждат санкции за отказващите сътрудничество страни

10:36 | 15.04.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия Снимка: архив Ройтерс

Финансовите министри от Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство представиха план за „разработване на стандарт за автоматичен обмен на полезна информация за собствеността“, съобщи базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в четвъртък. Малко вероятно е обаче обявеният централизиран обмен да бъде приемлив в САЩ, коментира Financial Times. 

По същество това представлява "черен списък на данъчните райове", а в предложението освен това се предвиждат санкции за отказващите сътрудничество страни. 

Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, известни като Г-5, искат също така да се отмени тайната върху самоличността на собствениците на фиктивни фирми.

Новият план за обмен на информация по реалната собственост на активи се огласява на фона на разкритията по аферата "Панамските документи". Министрите на ЕС фокусираха вниманието върху използването на сенчести структури за прикриване на идентичността на лица, за които се твърди, че заобикалят санкции, перат пари или укриват данъци.

Потайностите около данъчните афери в Панама накърниха международна репутация на страната и управляващите се опитват да коригират част от вредите с обещание за двустранен автоматичен обмен на информация в бъдеще. Без ангажираност с по-широк обмен на информация обаче е малко вероятно ходът на Панама да бъде достатъчен, за да я извади от глобалния черен списък на неотзивчивите страни.

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви преди представянето на плана, че „трябва да се направи още“ от гледна точка на международните усилия за ограничаване на агресивното укриване на данъци, така че международната данъчна система да не предлага вратички за богатите хора и компании.

Според ръководителя на МВФ схващането, че „правилата изглежда важат за някои, но не за всички“ е ясен риск за глобалната икономика.

Светът вече не може да толерира данъците да се възприемат „като вътрешен въпрос, свързан със суверенитета“, каза Лагард, затова „международното сътрудничество трябва да се подобри“.

В четвъртък ОИСР, органът, отговорен за международното разбиване на укриването на данъци, призова световните лидери да засилят натиска върху Панама.

Главният секретар на ОИСР Анхел Гурия заяви, че новите стандарти за данъчната прозрачност „трябва да бъдат ефективно приложени на световно ниво, от всички, без изключение, за да няма какво да се крие“.

Списъкът с неотзивчивите страни намаля наполовина, след като Науру и Вануату наскоро обещаха да окажат натиск и да се присъединят към 96 други юрисдикции, които са договорили автоматичен обмен на данъчна информация с други страни. Само Панама и Бахрейн отказват да се ангажират с новите правила, а Ливан предстои да се присъедини. САЩ приеха подобни, но все пак различни мерки.

Гурия предложи „допълнителни стъпки“ за натиск върху страните, които се бавят с автоматичния обмен или не са успели изцяло да приложат съществуващите правила за обмен на информация при поискване. Предложенията варират от засилване на ударите върху репутацията на центрове като Панама до блокиране насочването на инвестиции от международни организации и агенции за развитие през тях.

Новите правила за прозрачност, които влизат в сила, изискват от банките да идентифицират реалните собственици на активи, но ОИСР обяви, че „ще бъде наивно да не се признаят предизвикателствата, свързани с трудностите при идентифицирането на действителните собственици на правни договорености“. Организацията заяви още, че „използването на завеса от потайности продължава да заплашва интегритета на нашите общества“.

ОИСР каза, че е готова да подпомогне новата инициатива, планирана от финансовите министри в Европа. Организацията обяви, че съществуващите стандарти по идентифицирането на реалните собственици „са доста строги и няма нужда да бъдат развивани на този етап“.

Тя допълни обаче, че е нужна още работа по прилагането им. ОИСР препоръча да се поиска от междуправителствените усилия за борба с данъчните престъпления и законните финансови потоци, познати като Диалога Осло, да направят препоръки за заздравяване на ефективността на междуведомственото и трансграничното сътрудничество.

Франция, която работи в тясно сътрудничество с други европейски страни, отдавна иска да се сложи край на укриването на данъци или неотчитането на активи от хора, криещи се зад тръстове или фондации. Усилията на Брюксел за създаването на публичен регистър на тръстове бяха обаче блокирани от Обединеното кралство през 2013 г., и то с личната намеса на Дейвид Камерън.

Още за развитията по Панамските документи четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Трябваше да почнат да загиват американски англииски и европеиски воиници ..."Къде бе , готин ...в америка и в европа ли загиват...какво майната си търсят там дето стрелят по тях ?!От парите на руските олигарси ли са купени оръжията на "терористите "...?Аве ти май искаш да си по католик от папата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Писах в коментар 3 ,8 и 9 - http://***.investor.bg/drugi/338/a/nai-golemite-amerikanski-korporacii-skrili-14-trln-dolara-v-ofshorki-215066/ ,и ще повторя - ОФШОРКИТЕ СА КОСВЕНИ УБИЙЦИКогато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още