IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакат ни още "водещи заглавия" по Panama Papers

Журналистите от Süddeutsche Zeitung, които разследват казуса, не са очаквали такъв отзвук от скандала

16:53 | 12.04.16 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващите дни ще има още материали, които да предизвикат водещи заглавия в медиите по Панамските документи. В това уверяват двамата журналисти, които разследват казуса в Германия – Бастиан Обермайер и Фредерик Обермайер (съвпадението в имената е случайно – б. р.) от Süddeutsche Zeitung.

Пред АФП двамата обаче разказват, че не са очаквали чак такъв отзвук от публикациите. Те са получили от анонимен източник 11 млн. документа от панамската правна кантора Mossack Fonseca, които хвърлят светлина върху финансовите афери на богатите и известните, посочва The Local.

Всекидневникът споделя получената информация с разследващи журналисти от 60 държави, които анализират данните в продължение на повече от година. Публикациите вече предизвикаха и истински сътресения – премиерът на Исландия подаде оставка, а британският премиер Дейвид Камерън е под силен натиск.

Опасенията на анализаторите са, че кризата може да сложи край на политическата кариера на Камерън и да разтърси ЕС, защото поставя неясноти около гласуването на референдума за излизане на Кралството от общността.

И все още сме на средата на разкритията, коментира Фредерик Обермайер. В изтеклите документи виждаме различни престъпления, допълва неговият колега. „Виждаме как наркокартели перат пари, как търговци на оръжие са замесени, как се заобикалят санкции и се укриват данъци“, обяснява Бастиан Обермайер.

„Ако политиците наистина искат да направят нещо, трябва да действат сега“, категоричен е той.

Двамата посочват, че така и не са разкрили кой им е изпратил документите по случая. Те обаче са убедени в моралните подбуди на своя източник, който е искал информацията за извършените престъпления да стане публична.

Според законодателството притежаването на офшорна сметка или фирма не е престъпление, но укриването на данъци е. От правната кантора Mossack Fonseca пък вече заявиха, че базата данни им е хакната и окачествиха това като престъпление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
В България няма осъден за корупция. Това да не ти е Румъния, дето си вкара премиер и почти два министерски съвета в панделата, плюс над 1500 по-дребни вредители? Тук всички са честни и почтени. Не като Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
В България няма осъден за корупция. Това да не ти е Румъния, дето си вкара премиер и почти два министерски съвета в панделата, плюс над 1500 по-дребни вредители? Тук всички са честни и почтени. Не като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
така и нищо не написаха за наще патриоти българите кой се е скрил там в тея офшорки нали били 150 човека е ок къде ги тея кой са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Виждаме как наркокартели перат пари, как търговци на оръжие са замесени, как се заобикалят санкции и се укриват данъци, обяснява Бастиан ОбермайерТоя пък откри топлата вода...още малко и бестселър ше го изкарат тоя кьрфишек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Според законодателството притежаването на офшорна сметка или фирма не е престъпление, но укриването на данъци е'' - ?! Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционнни косвени убийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се дават цифри и филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още