IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Дейвид Камерън изплува от Досиетата Панама

Премиерът на Великобритания е имал дял в офшорен тръст на баща му, който е продал през 2010 г. за 31 хил. паунда

11:16 | 08.04.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Камерън: Гордея се с баща си. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън: Гордея се с баща си. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Снимка: Ройтерс

И премиерът на Великобритания Дейвид Камерън изплува от Досиетата Панама.

Цели три дни след изтичането на разкритията от Panama Papers  и след четири направени частични изявления на премиера, в които той отричаше досега да е имал офшорни фондове, Камерън заяви ,че всъщност е притежавал акции от офшорна компания, които е продал за 31 000 паунда , преди да заеме поста си на министър-председател през 2010 г. 

Премерът си призна, че със съпругата му са притежавали акции от офшорния тръст на баща му - Blairmore Investment Trust, съобщава онлайн изданието euractiv.com. 

Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и с това, което е постигнал, с фирмата, която е създал и с всичко останало

Вчера британският премиер коментира пред телевизионния канал ITV, че е продал акциите си през 2010 г. четири месеца, преди да стане премиер на Великобритания. 

Камерън посочва, че е платил данъци върху печалбата от продажбата на дела си, с който се е сдобил през 1997 г. 

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и с това, което е постигнал, с фирмата, която е създал и с всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", заяви британският премиер.

Blairmore Holdings е регистрирана на Бахамите през 1981 г., за да се избегне плащане на данъци във Великобритания.

Офшорните тръстове не са незаконни във Великобритания, но разкритията са доста смущаващи за премиера на страната, който доскоро определяше сложните схеми за избягване плащането на данъци за „морално грешни“.

Досиетата Панама, които бяха публикувани преди няколко дни, разкриват как политици, бизнесмени, спортисти и други физически лица са избягвали плащането на данъци чрез офшорни фирми.

Публикуването на документите предизвика политическа криза в Исландия, чийто премиер беше принуден да подаде оставка заради разкритията за негови офшорни сметки.

От досиетата изплуваха и имената на президента на Русия Владимир Путин, на Китай Си Дзинпин, както и на Аржентина Маурицио Макри. Макри обясни, че не е направил „злонамерен пропуск“ в имотните си декларации, но федералният прокурор Федерико Делгадо поиска заповед, с която националната данъчна служба на Аржентина, заедно с антикорупционния орган, ще могат да проверят дали президентът на страната не е извършвал финансови престъпления през тези сметки.

Макри фигурира в борда на директорите на две офшорни компании – една на Бахамите и една в Панама. Това обаче не е вписано в нито една негова декларация още откакто е бил кмет на Буенос Айрес.

Скандалът отекна и в Колумбия. Оказа се, че водещите преговарящи с левите партизани Умберто де ла Кайе и Франк Пърл също са притежавали офшорни компании.

Въпреки че не са незаконни, офшорните финансови трансакции може да се използват, за да се укрият активи от данъчните власти, за пране на пари от престъпления и за прикриване на злоупотреби и политически неудобно богатство, посочва изданието.

Изтеклите документи принудиха Панама да започне борба за репутацията си. Вицепрезидентът и външен министър Изабел де сан Мало коментира пред AFP, че страната ще започне диалог на техническо ниво с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която оглави борбата с данъчните убежища, за споделяне на данъчна информация.

Още за разкритията около Досиетата Панама можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Хахаха ...абе колега , ти си голем майтапчия бе ! "Човек трябва да е принципен , нали? "Тия орица тука тъй си вадят хляба бе ! Гладни ше *** ако са принципни .Утре като завее нов "вятър на промяната" те трябва да внимават много !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
На Запад явно се гордеят с офшорките си .... :)) Ми ок тогава не разбрах какъв е проблема с останалите офшоркаджии ?! ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
eng.Garin
преди 8 години
Мисля , че да напишете "От досиетата изплуваха и имената на президента на Русия Владимир Путин, на Китай Си Дзинпин...." е абсолютна лъжа. Вие може да си направите справка какви точно журналисти сте след като по редовете се четат такива лъжи, още повече, че създават внушения и то в полза на определени кръгове, които днес може да са модерни , но утре....? Човек трябва да е принципен , нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още