IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panama Papers предизвика правителствена криза в Исландия*

След няколко маневри в крайна сметка премиерът Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка

17:17 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестът в Исландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестът в Исландия. Снимка: Ройтерс

След медийните публикации за скандала Panama Papers исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон от Прогресивната партия е помолил президента за разрешение да разпусне парламента и да свика нови парламентарни избори.

Реакцията на исландския президент Олавур Рагнар Гримсон не закъсня, като той отхвърли искането на премиера за разпускането на правителството, предаде AP. 

Въпреки това обаче Гунлаугсон реши да подаде оставка, след като в парламента бе внесен вот на недоверие срещу него. 

По-рано днес Гримсон съкрати престоя си в САЩ и се върна в страната си, обхваната от политическа криза след разкритията на "Панамските досиета" за авоарите на исландския премиер. 

Преди това името на либералния премиер попадна в разкритията на журналистите. 41-годишният премиер Гунлаугсон е обвиняван, че заедно със съпругата си е укрил от исландските данъчни служби милиони долари, инвестирани в Британските Вирджински острови. Според разкритията той е създал през 2007 г. с бъдещата си по онова време съпруга фирма на Британските Вирджински острови, за да прехвърли в нея милиони долари.

Когато е бил избран за депутат от Прогресивната партия през април 2009 г., той продал на съпругата си своите дялове в компанията само за един символичен долар. После пропуснал да спомене за тази компания в декларацията си за имущественото си състояние, въпреки че законът го задължавал.
 

Днес за пръв път членове на неговата Прогресивна партия го призоваха във Facebook да подаде оставка. Гунлаугсон обаче разполага с подкрепата на повечето си депутати и заяви първоначално, че няма намерение да подава оставка.

 

Късно в понеделник хиляди исландци протестираха в Рейкявик на площада пред парламента, за да поискат оставката на премиера. Според различни източници участниците в протеста са били между 8000 и 22 000 души. По данни на полицията протестът в Рейкявик е бил по-голям от протестите в Исландия в разгара на финансовата и банковата криза през 2009 г.

Повече по темата вижте във видео материала на Bulgaria On Air!

 

Data curated by FindTheData

 

*Актуализирано в 18,56 часа

Всичко по темата - тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още