IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Панамските документи са опит на Запада да дестабилизира Русия

Руският президент направи първото си изказване след разкриването на офшорни компании, собственост на свързани с него лица

20:28 | 07.04.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сергей Ролдугин (вляво) и Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Сергей Ролдугин (вляво) и Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Руският президент Владимир Путин отрече "всеки елемент на корупция" по отношение на Панамските документи (Panama Papers), заявявайки, че това е опит на съперниците му да дестабилизират Русия, съобщава ВВС.

Путин говори за пръв път по скандала откакто милиони конфиденциални документи изтекоха от базираната в Панама юридическа компания Mossack Fonseca.

Документите разкриха редица офшорни компании, собственост на свързани с Путин лица. Те поредполагат, че компаниите може да са използвани за пране на пари.

В телевизионно изявление на живо Путин каза, че западните съперници на Русия "са обезпокоени от единството и солидарността на руската нация и ето защо се опитват да ни разтърсят отвътре и да ни направят по-покорни".

Той добави, че тъй като не са успели да намерят името му в Панамските докменти, "те създадоха информационен продукт". 

"Откриха няколко мои познати и приятели, събраха нещо от това и го сглобиха в едно", каза той.

В документите присъстват дългогодишният приятел и кръстник на дъщеря му челистът Сергей Ролдугин, който е собственик на две офшорни фирми - International Media Overseas и Sonnette Overseas.

Според документите компаниите са били замесени в няколко съмнителни сделки, включително една, в която International Media Overseas е получила заем за 6 млн. долара през 2007 г., намален три месеца по-късно до само 1 долар.

Ролдугин засега не е коментирал публично обвиненията. Путин не навлезе в детайли по обвиненията срещу челиста или други руски офшорни интереси, но похвали приятеля си.

Той заяви, че е горд от хора като Ролдугин, като според руския президент той бил заделил почти всичките си спечелени пари за музикални инструменти и за дарения на държавни институции.

Панамските документи разтърсиха редица държави в света. Според Ройтерс обаче в Русия, където държавните медии се контролират сериозно от Кремъл, обвиненията или са били омаловажени, или описани като опит да се подкопае управляващият елит преди парламентарните избори по-късно тази година.

Всичко за скандала четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,Ройтерс обаче в Русия, където държавните медии се контролират сериозно от Кремъл, обвиненията или са били омаловажени''В интерес на истината никъде в тези документи, които според председателя на т.нар. Международен консорциум на журналистите , съдържаните им няма да бъде публикувано, не се споменава името на Путин. В съвременните демократични и правови общества, в различие с тези на Ислямска държава и други азиатски държави отговорността е персонална, а не групова, родова или колективна. Персоналната отговорност означава, че никой не може да носи отговорност за нещо, което е извършено от негов приятел.близък или роднина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
хамстер
преди 8 години
има ли американско офшорци или не?м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Навсякъде има корупция. Никъде обаче тя не тръгва от президентският или министър-председателският кабинет, като в Русия. Даже и в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 17
0pk
преди 8 години
Нее батка, номера е в единия процент:https://***.youtube.com/watch?v=TlOgsgs7EAsИнструмента няма значение :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 25
ing5rov
преди 8 години
Който търси под вола теле , намира на вола тоягата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 34
LuckyYou
преди 8 години
Нека един български политик да направи това, което Путин прави за държавата си. Пък ако ще не 2 - 200 офшорки да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 30
STRAHO
преди 8 години
А какви заглавия бяха само...!!!! =="Офшорки за 2 млрд. долара водят до Путин, над 11 млн. секретни документа са разкрити от журналисти"==="...водят до Путин" Водят а няма един документ с неговото име!!! По същата логика защо да не водят до мен!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
Вместо да се потиш, дай да ставаме музиканти, глей оня от стъргане на цигулки 2 ойка големи заделил за дарения :)) Аз отивам до бакалията до взеем една цигулка са старо и почвам, мятам се в далаверата ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 23
michaelis12
преди 8 години
Нее е бе тоа па ти нищо не разбираш. Запада каза, че си скрил 100 млрд. са са намерили само двойка на твойте ортаци и ше търсат до стотарка, нищо, че ше се хванат за макарите важното е да се намират на раота ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 17
redcretin
преди 8 години
В Рашастан няма корупция, те нямат дума за това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още