IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисарят по енергетиката в ЕС се оказа замесен в Панамския списък

Мигел Ариас Канете обаче е категоричен, че е декларирал всички свои бизнес активи и възможни конфликти на интереси

17:27 | 04.04.16 г.
Комисарят по енергетиката в ЕС се оказа замесен в Панамския списък

Името на комисаря, отговарящ за развитието на енергетиката в ЕС, Мигел Ариас Канете, също се оказа забъркано в „Документите от Панама“ - списъкът, разтърсил Европа в последните часове. Данните в него се отнасят до това как богатите и известните укриват своите пари.

Разследващите журналисти, които са се включили в този проект, са разкрили, че съпругата на Канете – Домек Солис-Бомон, също държи пари в офшорна зона. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи по време на брифинг в Брюксел, че комисарят е декларирал всички свои дейности, както и възможни конфликти на интереси при постъпването си на длъжност в ЕК.

Според информацията, дадена от комисаря, фирмата, която е посочена в списъка, е неактивна няколко години преди Канете да постъпи на поста в ЕК през ноември 2014 година, посочи още говорителят на ЕК.

В публикация в испанското издание The Spain Report е посочено, че става дума за компанията Rinconada Investments Group. Съпругата на Канете е категорична, че е обявила и платила всички свои данъчни задължения пред испанските власти. От пресслужбата на комисаря са посочили още пред испанското издание, че според испанското законодателство активите на двамата съпрузи се притежават и управляват поотделно.

В допълнение адвокатът на Домек Солис-Бомон посочва още, че тя вече няма никакви права върху управлението на въпросната компания, която от години не е активна.

Коментарите за присъствието на Канете в списъка идват на фона на обявените приоритети на Комисията „Юнкер“ за борба с данъчните измами. Брюксел вече подготви няколко инициативи срещу укриването на данъци, припомни още Схинас по време на брифинг в Брюксел.

Говорителят на ЕК посочи също, че Канете е информирал председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за разследването на журналистите по случая, веднага щом е бил уведомен за него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още