IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Panama Papers могат да се превърнат в ураган за ЕС

Скандалът избухва броени месеци преди ключовото гласуване за излизане от ЕС във Великобритания

21:22 | 08.04.16 г. 6
Как Panama Papers могат да се превърнат в ураган за ЕС

Документите от Панама вече взеха своята европейска жертва - заради скандала около офшорните сметки оставка подаде премиерът на Исландия. Разследването на международния журналистически консорциум обаче има потенциала да предизвика истински ураган в ЕС, пише в свой анализ Bloomberg.

Причината е, че в досиетата изплува името на британския премиер Дейвид Камерън. След като в няколко изявления той отричаше да има офшорни фондове, днес най-накрая той призна, че е имал дялове в тръста на своя баща, които е продал през 2010 година, тоест преди да застане начело на британското правителство.

Тези разкрития идват броени месеци преди най-сериозната политическа битка за Камерън - референдумът за излизане на Великобритания от ЕС. Допитването до обществото е насрочено за 23 юни.

Социологическите проучвания показват, че двата лагера  - за оставане и за излизане от ЕС, са почти равностойни. Опасността сега е, че скандалът с Панамските документи може да разочароват британците, които още не са решили как да гласуват, и те да не подкрепят позицията, защитавана от премиера.

Сумата е скромна - Дейвид Камерън е продал акциите си в тръста на своя баща за 30 хил. паунда, но моралната тежест е голяма. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече го нарича "лицемерът Камерън", посочва ТАСС. Повечето хора смятат, че нямат достатъчно пари и не харесват идеята, че управляващите имат прекалено много средства за техните представи, коментира още Браян Кеткарт, преподавател по журналистика в университета Кингстън в Лондон. 

Във Facebook вече има група, която призовава премиера да "затвори данъчните вратички или да подаде оставка". Участниците в групата планират протест пред Даунинг Стрийт в събота. 

Излизането на Великобритания от ЕС, или Brexit, беше признато от европейските лидери като една от най-големите заплахи за общността. По време на заседание в Брюксел те одобриха исканията на Лондон за специален статут на Великобритания в ЕС.

Неумелата реакция на Камерън по случая с Панамските документи обаче може да застраши не само неговата политическа кариера, а и отношенията между Лондон и Брюксел, както и цялото бъдеще на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Саудитска арабия от СССР ли е била? брей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
А и ще е дърпане на ушите на Европа заради спирането на преговорите по ТТИП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Да му мислят РФ, Китай,..."Дреме им на сопата...ако вземат да мислят за тия евтини махленски компромати , няма да са те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
"УикиЛийкс" назова поръчителите и спонсорите на т. нар. "Панамски досиета". Представители на международната социална мрежа разкриват, че скандалът с публикуването на документи на фирмата "Мосак Фонсека" е бил платен от властите в САЩ и Фонда на Сорос, за да бъде нанесен удар по авторитета на руския президент Владимир Путин."Панамската атака срещу Путин е организирана от OCCRP. Тя е насочена срещу Русия и страните от бившия СССР и се спонсорира от USAID&Soros", пишат от "УикиЛийкс".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Документите от Панама са като танца ламбада, красив, досаден, мимолетен и не всеки може да го играе. ЕС няма да се разпадне защото основните играчи и повечето новоприети са напълно подчинени на САЩ. Фолксваген-гейт смачка Германия, с Панама-гейт окончателно се подчиняват Ирландия, Холандия, Англия...и сателити. Франция /за срам на ген. Де Гол/ отдавна е с вдигната пола. Да му мислят РФ, Китай, Бразилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
С какви глупости само се занимават британците! За някакви си 30 хилки! Че то нашите политици са направо мафиоти тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още