IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън се договори с ЕС за специалния статут на Великобритания

След продължителни преговори британският премиер заяви, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон

09:10 | 20.02.16 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След продължителни преговори в Брюксел Великобритания и Европейския съюз са постигнали споразумение за членството на Обединеното кралство.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон и Великобритания ще получи специален статут в съюза.

Освен това той обеща, че ще призове британците да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума, който може да се проведе още това лято.

"Това е достатъчно за мен, за да отправя препоръка, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз", заяви Камерън след приключване на преговорите с европейските лидери в Брюксел. Британският премиер заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС. 

По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентоспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително "извънредна пауза", която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания "перманентно" ще остане извън движението на ЕС към по-тесен съюз и никога няма да се присъедини към еврозоната. 

По-неговите думи, Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.

Споразумението за оставането на Великобритания в ЕС е получило единодушна подкрепа отвсички лидери на 28-те страни членки, потвърди в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са се споразумели за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха. Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

„Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на ЕС“, заяви Доналд Туск. „Все пак окончателното решение за членството на кралството в ЕС принадлежи на народа на страната“, подчерта той. „Изпратихме ясен сигнал, че сме способни да жертваме собствените си интереси в името на общото благо. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания", каза още той. По думите му решението за специалния статут на Великобритания в ЕС е юридически обвързващо.

„Великобритания винаги е имала специален статут в ЕС, което не й е пречело да играе положителна роля в общността, която се състои от 28 страни членки, а не 27 плюс една“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 1
Dimat
преди 8 години
Е,пак останаха втори англичаните!Ние,още с "влизането" си в ЕС,влязохме със специалния статут на непробиваемото и патентовано последно място и все още твърдо го държим.Тъй като нещата вървят към разпадане на "най-смешната империя,която светът е познавал",с този свой патент и ще я изпратим в небитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Една друга голяма тайна, която смятам да ти издам е, че в главите на тези, които седят в анкара, нашата територийка никога не е преставала да бъде част от свещения им халифат, което изобщо не пречи и на техните господари, докато това работи за плановете им да натикат руснаците някъде из тайгата. Докато в наши дни на някой зад океана (а по-рано , на някой зад Ламанша) Русия му пречи и Европа не му се вижда достатъчно омаломощена, Турция ще му бъде нужна , като най-надеждно оръжие срещу тях, следователно ще се съобразяват с турското виждане и интереси за подредбата на пъзела в региона, което спокойно може да се приеме и като окончателна присъда върху България и българите.Та къде казваш, че трябва да отиде "титлата" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Какво се опитваш да ми обясниш, че може да обвиняваш побеснялото псе, което ти се е нахвърлило, но не и стопанина му, който го е насъскал и го е пуснал от синджира срещу теб ?? Че за изстреляния куршум е виновна самата пушка, а не ръката , която е натиснала спусъка ??Назад в историята Англия е водила борбата си с Русия за надмощие в региона чрез Турция, в днешно време това правят щатите. Турция е инструмент (оръжие) за борба с Русия, при това инструмент, който им върши великолепна работа. Просто не съществува логика или стратегическа конструкция, в която Менторите на гaджaлитe, да дадат приоритет на нашия национален интерес (който е анти-теза на турския), пред този на верния си и изключително полезен копой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Германците казват:"Високомерието те напада точно преди да пропаднеш" - много са умни! Не е зле да си коригирате, кхао, положението на вирнатия нос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
chiko089
преди 8 години
Няма управия! Ето защо по- добре вижте това...http://tarabodej.deviantart.com/art/When-you-see-it-589589932
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 8 години
а на вашия род никога да не се роди мъжки наследник .... цялото време *** да давате, квато си и ти ....щото явно войници никога не сте давали и няма да дадете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 8 години
чакай сега, русия не ни е мачкала 5 века, а само малко над 1 ....и за разлика от теб не адвокатствам на реалния ни поробител ... така че си задръж титлата, още си е твоя ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 8 години
За всичко е виновна хомосексуалната ЕК предвождана от Хункер. Британците поискаха права - дадохме им. Турците поискаха пари - дадохме им (файда няма и то се знаеше, че така ще стане). Гърците се подиграват с цяла Европа (не само ЕС) - няма последствия. Германците искат мигранти (ама само от умните и красивите) - приемаме ги. Винаги съм бил евроскептик и затова, някой хора тука не ме обичат. Запомнете евроскептик е човек, който не харесва ЕС, а не Европа. Това са две съвсем различни понятия и в момента мъките на този континент започват и свършват с тази измислена Утопия - ЕС, която просто няма как да съществува като Утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 26 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
"комплексите на вашия предателски род не ме вълнуват " - да ти изсъхне езикът, гадина ***! Колкото и да се напъваш, сам се оплиташ в хвалихпръцковските си противоречия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
За да бъдеш удостоен с такава титла е предостатъчно, че адвокатстваш на покровителя на пет вековния ни поробител и наш архи-враг. Покровител, с чиято пряка благословия или аристократично премълчаване, всевъзможните страдания и безчинства над нацията, в този най-черен период само са се множали.Мeкepетa се въдят по целия свят, уви тук почвата се оказва доста благодатна, видно от такава откровено перверзна позиция, като твойта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още