IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън се договори с ЕС за специалния статут на Великобритания

След продължителни преговори британският премиер заяви, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон

09:10 | 20.02.16 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След продължителни преговори в Брюксел Великобритания и Европейския съюз са постигнали споразумение за членството на Обединеното кралство.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон и Великобритания ще получи специален статут в съюза.

Освен това той обеща, че ще призове британците да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума, който може да се проведе още това лято.

"Това е достатъчно за мен, за да отправя препоръка, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз", заяви Камерън след приключване на преговорите с европейските лидери в Брюксел. Британският премиер заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС. 

По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентоспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително "извънредна пауза", която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания "перманентно" ще остане извън движението на ЕС към по-тесен съюз и никога няма да се присъедини към еврозоната. 

По-неговите думи, Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.

Споразумението за оставането на Великобритания в ЕС е получило единодушна подкрепа отвсички лидери на 28-те страни членки, потвърди в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са се споразумели за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха. Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

„Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на ЕС“, заяви Доналд Туск. „Все пак окончателното решение за членството на кралството в ЕС принадлежи на народа на страната“, подчерта той. „Изпратихме ясен сигнал, че сме способни да жертваме собствените си интереси в името на общото благо. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания", каза още той. По думите му решението за специалния статут на Великобритания в ЕС е юридически обвързващо.

„Великобритания винаги е имала специален статут в ЕС, което не й е пречело да играе положителна роля в общността, която се състои от 28 страни членки, а не 27 плюс една“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 20 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Банковият Елит планира и постига плановете си с парите си (не в интерес, а против интересите на 85% от хората)! Целта на това шоу (тази поредица сапунени сериали) е не изхода от референдума, а мотивация на всички световни зрители с послание: Лондон/Англия е привилегировано място за работа и живеене (та лондончани да продължат ентусиазирано да работят, а желаещите да станат привилегировани да се подготвят да плащат с още повече усилия, та идвайте, заслужава си, я колко емигранти напускат Европа за да преминат в Англия, тука е РАЯТ! Тъй де, нали поданици на кралицата са измисляли емиграционните закони на Канада и Австралия, няма да се излагат когато стане въпрос за Англия я (не че нямат установени традиции, но и още може)! Та така, съфорумци, да не почна да ви изреждам колко са зле обикновенните англичани. Политическите шоута са за да ни отклоняват вниманието в осъзнаването на колко сме зле (и ние, и англичаните, и сирийците, ), като целят да ни мотивират да работим/плащаме данъци още и все повече до последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 16
The Big One
преди 8 години
Кралицата владее 2/3-ти от света, ше си прави к'вото иска и всички ше са в равнис-мирно.Скоро окончателно ше владее всичко /то отдавна да е станало де, но просто физически времето не стига/.Та вие си плюйте и си разсъждавайте махленски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 24
khao
преди 8 години
хехехехе, извинявам се но в рода си нямам активни борци или партизани че да ме слагаш в графата българомразец, комплексите на вашия предателски род не ме вълнуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
На тебе в битността ти на българомразец, въобще не е изключео руснаците да са ти донесли много повече беди от англичаните, виж за България и истиските българи, нещата стоят точно на 180 градуса.Англичаните имат за стратегически партньор в региона нашия генетичен враг - Турция и във всеки момент, когато интересите им го налагат са готови да жертват такава дребна семка като нас , в полза на същи този свой стратигически партньор. Руснаците - обратно са стратигически и исторически съперници с турците и в рамките на надмощието, което остановяват в това си съперничество, въобще става възможна поява на българска държава, естествено като зона на тяхно влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Добре дошли в действителността. Солидарност, взаимно поемане на отговорности-пълни глупости от ерата на реалният социализъм.В този Вълчи свят трябва да приемем реалността и да си гледаме нашите интереси.Браво на британците.Ама както казваше един от форумците-" Имат топки"Айде бе.Гърците ще ги разиграват и Станишев ще им дава акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Добре бе хуу както кажеш нема да спорим пак за глупости, още много ше видиш от английското племе за всичко има време ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 18
khao
преди 8 години
не видех и чак пък да ги мразим, те не са виновни че другите са меки и клекнаха без да е нужно, вместо да отстояват правилната позиция... комунистически *** ... иначе ти си ***, спор няма.. руснацитте доста по големи беди са ни сторили от англичаните ако ще ги сравняваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Жан Клод Юнкер 1999 г. пред сп. Дер Шпиегел:Решаваме нещо и го пускаме в (публичното) пространство, изчакваме известно време, за да видим дали ще се случи нещо. Ако не се вдигне олелия до Бога и няма масови безредици, а то не може да има, защото повечето дори не са разбрали, какво сме решили, тогава продължаваме, стъпка по стъпка докато няма връщане назад.Джулиано Амато, La Stampa 2000Ето защо предпочитам да подхождам бавно и да подкопавам суверенитета стъпка по стъпка, за да избегна резките преходи от националните правомощия към правомощията на Съюза.Жак Атали, D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Жак Атали е автор на книгата ''Евреите ,светът и парите'' и на - http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/и пишеше в Уикипедия ,че е член на Билдърбъргската група но го изтриха Не ми харесва казаното от Атали ''да усложним нещата, за да се видим принудени, да продължим по старо му - http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/Казано иначе банкстерите и т.н. финан.олигархия умишлено направиха така ,че да могат да командват тоест свързаха финансите така ,че да се получи ефектът на доминото и да се спасяват от държавата ''твърде големи за да фалират'' Не мога да го твърдя с 100% сигурност но Бог-Отец знае дали е умишлено и накрая стана така ,че се хванаха сами в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Е са виде ли, виде ли що ги мразим английското племе? Щото ми се праат на царе и царици в 21 век ...... па после продажна *** и тролейбус съм бил .... те тва е Запада, всички сме зелени, но по-*** да излезнат да бутнат малко рейса да запали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още