IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки файлове са иззети след 27-часов обиск в централата на Mossack Fonseca

За момента не сме издавали заповед за замразяване на банкови сметки, твърди прокурорът по казуса Хавиер Карбальо

09:12 | 14.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полиция в офиса на кантората. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полиция в офиса на кантората. Снимка: Ройтерс

Панамските власти иззеха десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на правната фирма Mossack Fonseca, която е в центъра на скандала с изтичането на т. нар. Панамски документи, но не извършиха арести, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници.

При акцията са търсени доказателства за незаконни дейности на компанията, а властите са получили достъп до 100 виртуални и няколко физически сървъри, на които Mossack Fonseca съхранява своята документация, и анализират тяхното съдържание. 

Изтичането на документите от панамската юридическа фирма предизвика обществен гняв от това как богатите и влиятелните хора могат да крият пари, за да избягват плащането на данъци, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

„За момента не сме издавали заповед за замразяване на банкови сметки. Досега нямаме никакви убедителни елементи, които да ни позволят да вземем някакво решение", каза прокурорът, натоварен с обиска, Хавиер Карбальо.

Mossack Fonseca, която е специализирана в създаването на офшорни компании, уверява, че не е нарушила закона и всичките ѝ операции са легални, посочва Ройтерс.

В комюнике, публикувано след обиска, правната фирма изрази готовност да сътрудничи изцяло на разследването.

 Финансовата система на Панама стана обект на остри критики след изтичането на документи, разкриващи как Mossack Fonseca е създавала офшорни фирми на хиляди клиенти по света. В тази голяма система за избягване на данъци са замесени политически лидери, спортисти и милиардери, сред които приятели или роднини на лидерите на Русия, Великобритания, Пакистан и Китай. Държави от целия свят сега разследват за евентуални престъпления, включително пране на пари и неплащане на данъци, от страна на техни богати граждани.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още