IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент подкрепи нови мерки срещу мръсния въздух

В последните години сме толкова концентрирани върху СО2, че забравихме чистотата на въздуха, коментираха евродепутати

18:51 | 23.11.16 г.
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският парламент одобри плановете за ограничаване на замърсяването на въздуха, които трябва да бъдат въведени до 2030 година, съобщават от институцията.

Новото законодателство определя ангажиментите на държавите членки за ограничаване емисиите на серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOХ), неметанови летливи органични съединения (NMVOC), амоняк (NH3) и прахови частици (по-малки от 2,5 микрометра). Резолюцията беше приета с 499 гласа „за“ срещу 177 „против“ и 28 „въздържали се“.

За България проектът на директивата предвижда намаляване на замърсяването със серен диоксид със 78% за всяка година от 2020 до 2029 година, като 2005 година се приема за базова. За всяка следваща година от 2030 година нататък намалението трябва да бъде от 94%.

Замърсяването с азотни оксиди трябва да намалее с 41% за всяка година в периода 2020 – 2029 година. За всяка година от 2030 година предвиденото намаление е от 65%, спрямо базовата 2005 година.

По отношение на замърсяването с амоняк то трябва да намалява с 3% за всяка година в периода 2020 – 2029 година и с 10% за всяка година след 2030 година. Фините прахови частици трябва да намалеят с 20% за година в периода 2020 – 2029 година и с 64% за годините след 2030 година. И тук за базово се приемат нивата, измерени през 2005 година.

Замърсяването с метан трябва да намалява с 53% за всяка година след 2030 година. 

От ЕП посочват още, че замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 хил. души годишно. Предложеното ограничаване на замърсяването би довело до намаляване на неговото влияние върху здравето на хората с около 50% до 2030 годишно.

„Сега въпросът за чистотата на въздуха е от по-голяма важност от всякога заедно със скандала Volkswagen и тестовете за вредни емисии при реални условия на шофиране. Може би има и осъзнаване, че през последното десетилетие сме били толкова концентрирани върху СО2, че сме забравили чистотата на въздуха“, коментира докладчикът по темата, депутатът от Великобритания Джули Гърланг.

Според Европейската агенция за околна среда замърсителите на въздуха идват от различни източници:

- прахови частици  – от отопление, промишленост, транспорт;

- азотен оксид – най-вече от транспортния сектор;

- емисии на серен диоксид– основно от производството на енергия и от всички видове транспорт с изключение на сухопътния;

- почти всички емисии на амоняк – от селското стопанство;

- емисии на въглероден окис – от отопление и транспорт;

- повечето емисии на метан – от селското стопанство, от отпадъци и от енергийния сектор.

Държавите членки настояха метанът да бъде изключен от обхвата на директивата. Въпреки това Европейската комисия потвърди, че би могла да извърши проверка по този въпрос. 

България е една от държавите с най-мръсен въздух в ЕС. Сериозен проблем е замърсяването с фини прахови частици. Брюксел обаче призна усилията, които страната прилага в това отношение и прекрати водената години наред наказателна процедура заради замърсяването на въздуха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още