IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките британски компании настояват Лондон да запази добри търговски връзки с ЕС

Тереза Мей обяви, че ще удовлетвори исканията на депутатите и ще публикува т.нар бяла книга с плановете й за Brexit

17:31 | 25.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките компании във Великобритания призовават премиера Тереза Мей да запази благоприятни търговски връзки с Европейския съюз (ЕС) и да протегне ръка към развиващите се пазари, докато подготвя излизането на страната от единния пазар.

Близо една трета от малките компании износителки във Великобритания очакват продажбите да се понижат, след като страната напусне ЕС, а около 20% прогнозират ръст, показват резултатите от проучване на Федерацията на малкия бизнес. Една трета от малките фирми на Острова участват в трансграничната търговия, а 92% от тези предприятия търгуват с ЕС, посочва Bloomberg.

Искаме правителството да увеличи конкретно подкрепата за малките износителки, така че да достигнат до нови клиенти, и да договори амбициозни, специални за Великобритания търговски сделки с големи и развиващи се пазари“, казва Майк Чери, председател на федерацията. „Що се отнася до преговорите с ЕС, каквото и да е споразумение трябва да поддържа сегашната лекота на търговията с ЕС и не бива да води до допълнително административно или финансово бреме“, посочва той.

В речта си миналата седмица Мей заяви, че планира Великобритания да напусне единния пазар и Европейския митнически съюз, за да превърне намаляването на имиграцията в приоритет.

Британските бизнес лидери са скептично настроени към тази стратегия. Каролин Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че Мей разполага с ограничени възможности при поддържането на достъп без бариери до останалите 27 членки на ЕС.

Ограничаването на имиграцията също може да създаде проблеми на малкия бизнес. Една пета от компаниите имат служители от страна от ЕС, като поне половината от тях са със средно ниво на квалификация, като механици и служители, които се грижат за други хора. Според федерацията на малкия бизнес на Острова гарантирането на достъп до средно и високо квалифицирана чуждестранна работна ръка трябва да е приоритет за правителството.

Междувременно премиерът Тереза Мей заяви, че ще удовлетвори исканията на депутатите и ще публикува т.нар бяла книга с плановете й за Brexit. По този начин властите ще гарантират провеждането на дебат по стратегията, очертана от Мей миналата седмица.

Депутатите ще могат да следят по-внимателно дали правителството спазва обещанията си. Публикуването на документа може да ограничи възможността на премиера за маневри в преговорите, дори и депутатите да се окажат неспособни да приложат възможността да смекчат стратегията на Мей, коментира Bloomberg.

След новината британската лира поскъпна и достигна 1,26 долара за пръв път от 14 декември. Към 17.20 часа българско време паундът се търгува на ниво от 1,2591 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още