IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей представи промишлена стратегия с "нова, активна роля" на правителството

Британският министър-председател заяви, че иска да намери решение на ограниченията, които спират разрастването на различни индустрии

13:22 | 23.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британското правителство ще избере печеливши сфери в икономиката, които да защитава като част от промишлена стратегия, целяща да повиши производителността на страната, докато тя се подготвя да излезе от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Обявявайки дълго обещавания план в понеделник, министър-председателят Тереза Мей заяви, че иска да прегледа „секторни сделки“, за да идентифицира и намери решение на ограниченията, които спират разрастването на различни индустрии. Правителството цели още да таргетира сфери, в които смята, че Великобритания може да се усъвършенства в бъдеще, включително биотехнологии, изкуствен интелект и мобилни мрежи. Министрите ще проведат среща на кабинета в Северозападна Англия, за да подчертаят желанието си да подпомогнат части на страната, които понякога изостават при индустриални промени.

Стратегията „ще бъде подкрепена от нов подход на правителството, не с отдръпване назад, а със стъпка напред към нова, активна роля, която подкрепя бизнеса и гарантира, че повече хора от всички краища на страната споделят ползите от успеха ѝ“, казва Мей в изявление по имейл.

Мей постави промишлената стратегия в центъра на усилията си да очертае подхода на правителството отвъд Brexit. Планът, който подлежи на обществени консултации, цели да събере заедно политики в транспорта, образованието, телекомуникациите, енергетиката и строителството, за да гарантира, че компаниите имат уменията, връзките и достъпа до факторите, нужни за разширяване и диферсифициране на нови и разрастващи се индустрии, като възобновяема енергия и роботика.

Стратегията е изцяло насочена към „икономиката на бъдещото, към гарантирането, че компаниите могат да растат и биват насърчавани да се разширяват във Великобритания“, каза Мей в четвъртък в интервю за главния редактор на Bloomberg News Джон Микълуейт. „Тя е свързана и с гарантирането, че ползите от благополучието са налични в цялата страна, че икономическият растеж и просперитетът важат за всички“.

Сред таргетираните сфери е техническото образование. Мей ще обяви 170 млн. паунда (212 млн. долара) за нови институти, преподаващи науки, технологии, инженерство и математика, което ще осигурят на гимназиалните ученици уменията, търсени от местните работодатели. Министър-председателят цели и да насърчи преподаването на подобни предмети в университетите, както и математика в гимназиите.

„Знаем, че ще трябва да се конкурираме и имаме шанса да се конкурираме със страни от целия свят“, каза бизнес министърът Грег Кларк в понеделник по ВВС. „Светът става все по-конкурентен. Не печелиш, ако не си производителен. Ние сме по-малко производителни дори от съседите си – Франция и Германия, например, и това е проблем, който трябва да решим“.

Фокусът на Мей върху техническото образование вероятно ще зарадва компаниите. Според проучване от събота сред 800 члена на лоби групата Institute of Directors водещият политически приоритет е дългосрочна стратегия за умения, като три четвърти от компаниите казват, че това е „много важно“. Подобренията на инфраструктурата и по-добрият широколентов интернет са на второ и трето място като отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Не голямо, но активно правителство. И това го има. Да се учат някои родни пазарни фундаменталистчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още