fallback

Шулц: Тръмп си играе със сигурността на Европа

Ако Тръмп продължава с провокациите си, трябва ясно да му кажем, че това не е нашата политика, твърди кандидат-канцлерът

17:20 | 03.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател

Кандидат-канцлерът на Германската социалдемократическа партия (SPD) засилва критиката срещу Доналд Тръмп. В интервю за Spiegel Мартин Шулц нарича президента на САЩ „изключително опасен за демокрацията". Тръмп си „играе с сигурността на западния свят", казва лидерът на партията. И продължава: „Това, което правителството на САЩ сега започва, е война на културите". 

Забраната за влизане на хора от седем предимно мюсюлмански държави Шулц нарича „непоносима". За негово съжаление някога толерантните към имигрантите САЩ вече имат „президент, който прави от всичко политика“.

През миналия уикенд в телефонен разговор с Тръмп канцлерът Ангела Меркел заяви, че съжалява за забраната за пътуване. Разговорът бе обявен от говорителя ѝ Щефан Зайберт на следващия ден. Малко по-късно канцлерът потвърди публично своята критика към правителството на САЩ.

В интервюто си за Spiegel Шулц призовава за по-ясно дистанциране от Вашингтон. По думите му Меркел трябвало „да не мълчи за действия, които не можем да приемем“. 61-годишният политик призовава още: „Ако Тръмп продължава с провокациите си, трябва ясно да му кажем, че това не е нашата политика!“.

От кампанията на Тръмп Шулц е научил само едно – че в никакъв случай не бива да се води такава кампания. „В никакъв случай не трябва да се води такава кампания. Такава низост. Такова преминаване на всички ограничения, от които имаме нужда като основен консенсус в демокрацията. Това направо ме задушава!“.

Още при първите си изяви като кандидат-канцлер политикът даде да се разбере, че открито ще застане срещу политиките на Тръмп. Познатият с откритото си говорене бивш президент на Европейския парламент излезе напред в проучванията.

Според Deutschlandtrend на ARD SPD добавя осем пункта до 28 на сто. В директен дуел с Меркел Шулц показва значително по-добри резултати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още