IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц напуска поста си

Шулц ще се завърне в политиката в родната си Германия

08:33 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат. Той уточни в изявление пред медиите, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.*

"В последния месец имаше много спекулации за моето бъдеще в пресата. Не взех това решение лесно. Занапред ще се боря за европейския проект от национално ниво. Направих най-доброто, на което съм способен, за да подобря всекидневието на европейците", заяви председателят на ЕП, без да даде възможност да му бъдат зададени въпроси.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" съобщи по-рано, че Шулц ще оглави листата на партията си в провинция Северен Рейн-Вестфалия на парламентарните избори в края на 2017 г. 

Шулц е смятан за възможна алтернатива на сегашния министър на икономиката Зигмар Габриел, който е и заместник-канцлер на Ангела Меркел. Той може да се окаже и кандидат за поста външен министър, който ще бъде овакантен през февруари, ако сегашният му титуляр Франк-Валтер Щайнмайер стане президент, както се очаква.

Германската социалдемократическа партия ще обяви кандидата си за канцлер през януари. Ангела Меркел ще бъде кандидатът на другата партия в коалиционното правителство, Християндемократическия съюз.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.

*Новината е допълнене с официалното потвърждение на Шулц към 12 часа.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още