fallback

Кредиторите и Атина в опит да излязат от патовата ситуация

Сянката на Grexit отново се появи над Гърция, а докладът на МВФ не може да намали напрежението

13:29 | 10.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредиторите на Гърция са подготвили компромисно споразумение, с което да се излезе от патовата ситуация, в която изпаднаха преговорите по втория преглед на спасителната програма. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Идеите ще бъдат представени на гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос по време на среща в Брюксел по-късно днес.

Според изданието подготвени са фискални мерки на стойност около 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Исканията на кредиторите за допълнителни икономии и критиките за липсата на ясен план за следващите стъпки на правителството поставиха отпечатъка на несигурността в ситуацията с гръцкия дълг.

Появиха се и спекулации, че Гърция всъщност се кани да намалява данъците в страната. Тези опасения обаче бяха отхвърлени категорично от икономическия министър Димитрис Пападимитриу.

Но в същото време в Атина не смятат да прилагат допълнителни икономии, извън вече подписаните през лятото на 2015 година. Все пак в редиците на СИРИЗА вече се прокрадват някои компромисни варианти. Гърция може да впише исканите допълнителни икономии като част от автоматичната конвергетна програма, която ще се активира, ако страната не изпълни заложените фискални цели.

Това е по-добър вариант, отколкото сега да се увеличава несигурността за Гърция. В резултат от неясното бъдеще на преговорите от банките са изтеглени 1,5 млрд. евро само през януари. Това отразява притесненията на гърците за банкова ваканция, ограничила достъпа до средствата им през лятото на 2015 година.

Докладът на Международния валутен фонд (МВФ) също не допринесе за намаляване на напрежението. Институцията отбеляза постигнатите реформи, но очаква още икономии – намаляване на пенсиите, както и премахването на данъчните облекчения за групи физически лица.

В същото време Фондът настоява, че очакваните от европейските кредитори фискални цели са неизпълними, а дългът на Гърция се нуждае от „орязване“, за да бъде устойчиво управляван.

А това доведе и до нови притеснения за бъдещето на спасителната програма. Редица кредитори вече коментираха, че без МВФ не биха участвали отново в програма за Гърция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък посочи, че за да има опрощаване на дългове, Атина трябва да напусне еврозоната.

Премиерът Алексис Ципрас подписа третата спасителна програма именно под сериозния натиск от Grexit, особено на фона на силната подкрепа на гърците към еврото. Днес обаче голяма част от хората в страната се питат дали напускането на валутния съюз ще бъде по-лошо от ситуацията, в която се намират в момента, пишат още гръцки медии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още