IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на Grexit отново надвисва над Гърция

Вероятното излизане на МВФ от гръцката спасителна програма ще накара европейските кредитори да се огледат за План Б

14:03 | 26.01.17 г. 12
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Опасенията за Grexit – излизането на Гърция от еврозоната, се възобновяват, пише в свой анализ европейското издание Politico. Преди две години на власт в южната ни съседка дойде лявата СИРИЗА с обещанието за край на икономиите. Само няколко месеца по-късно обаче лидерът ѝ и премиер на страната Алексис Ципрас трябваше да забрави обещанията си и да подпише трето споразумение на стойност 86 млрд. евро.

Гръцкото издание „Катимерини“ коментира, че правителството на СИРИЗА дори не отбеляза официално втората годишнина от своето управление. Премиерът даде интервю за „Ефимерида“, в което обеща след края на програмата Гърция да не прилага повече мерки за икономии.

Политическата апатия вече се проявява в страната. Politico цитира думите на Христос Коцакис, продавач в павилион в центъра на Атина, според когото гърците са „отвратени от политиците“. „Няма значение за кого гласуваме, всичко остава същото. Леви или десни, нищо не се променя и Ципрас не е различен“, казва той.

Към вътрешните проблеми на СИРИЗА и нарастващата заплаха от предсрочни избори трябва да се добави и натискът от страна на кредиторите. Първият преглед на изпълнението на мерките, предвидени в спасителната програма, се проточи с месеци. Изглежда, въпреки надеждите на Атина, подобна ще бъде ситуацията и с втория преглед.

Нещо повече, един от кредиторите – Международният валутен фонд (МВФ), заплашва с напускане на програмата. Институцията смята, че фискалните цели, поставени пред Гърция, са неизпълними и настоява и за орязване на дълга. В замяна на това обаче от Фонда смятат, че страната може да намали още своите публични разходи.

Атина би трябвало да лобира МВФ да остане в програмата заради позициите на институцията за дълга и фискалните цели, но част от обещанията на управляващите са да няма допълнителни мерки за икономии извън вече подписаните в споразумението. Затова и правителството направи няколко опита да се отърве от МВФ досега. В последните месеци обаче управляващите в Гърция изчакват действията на фонда.

Именно вероятното напускане на МВФ отново събужда опасенията за Grexit. Новите обстоятелства ще означават пренаписване на програмата и нейното прегласуване – рисково действие що се отнася до Бундестага на фона на предстоящите през септември избори в Германия. Според източници на изданието в Берлин подобен вот ще донесе активи за евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD).

Като възможен План Б се обмисля участието на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) в гръцката програма. Няма как обаче на дневен ред да не се върне и старата идея на германския финансов министър Волфганг Шойбле за временно замразяване на членството на Гърция в еврозоната, опасяват се в банковите среди в Атина.

Темата за гръцките дългове ще бъде водеща по време на днешното заседание на Еврогрупата. Очакванията са, че няма да се стигне до финализиране на втория преглед на програмата. Изпълнението на реформите от страна на Атина трябва да освободи нови парични траншове по програмата, а и да позволи включването на Гърция в програмата за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В периода между януари и юли 2017 г. гръцкото правителство има да плаща стари задължения и лихви в размер на 13 млрд. евро, изчислява Politico. Според гръцки анализатори парите в хазната ще стигнат за първите пет месеца на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Над 50% от тези дългове са натрупани вследствие закупуване на оръжияот запада и най-вече Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Лидерът на германските социалдемократи, вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел се отказва да се бори за канцлерския пост срещу лидерката на християндемократите Ангела Меркел, предадоха световните агенции.Той предлага досегашният председател на Европейския парламент, социалдемократа Мартин Шулц да е кандидатът на германските социалдемократи за канцлер.При един успех на Мартин Шулц, тонът на Германия спрямо Гърция би се смекчил."Църквата с пречупен кръст" на Ангела Меркел и Волвганг Шойбле подпали света и резултатът е, че Русия гърми хаотично, демократите вилнеят и оправданието им е борбата с "Ислямска държава".Време е светът да се успокои. Това начало беше поставено в САЩ и сега е време тенденцията да продължи и в Германия с изборът на Мартин Шулц за Канцлер на Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Grosss,Преди други преценки е полезно да се зачита, че гръцкото правиетлство по собствена воля прилага грешно управление на паричната система и страдат от тази своя грешка.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Не само от гърци - и от англичани, французи, германци... Щот след 5-6 години само България ще е останала у ЕС и секи, който иска да живее в него, ше требва да чека пред българските посолства... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Еврейте са плакали, плачат, и ще плачат пак заради Гърците.Въпроса с гръцките дългове отдавна не икономически или финансов, а политически. ГЕОполитически.Еврейте занапред ще подписват всеки празен чек на гърците, докато не гръмне политическата система на балканите. Поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
многодобре
преди 7 години
....дълговете им могат да изчезнат така,както се появяват и парите за тяхната финансова подкрепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
Patilan
преди 7 години
След 5-6 години, ще има опашки от гърци пред българското посолство в Атина.... за работни визи.... вервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
khao
преди 7 години
яжте го сега, като нямахте акъл за 5 ст. Ще правите вие на византийците компромис след като се разбра че над 10 години са лъгали умишлено.Още в началото казвах че трябва да бъдат публично изпържени за назидание на всички следващи опити.... и се случи брекзит, а драмата с тия е още на същото ниво като преди 7 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
Grosss
преди 7 години
Митев,от какво да правят пари след като им взеха всичко печелившо.Парите са следствие на създадени блага,колкото до системата тя е ясна исе нарича неоколониализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
Иван Митев
преди 7 години
Необходимото е прекратяване на допусканата държавна грешка чрез подобрение на сегашната парична система.Сега мнозина са изненадани при представяне на тази истина, ала ще дойде време и децата ще се смеят как е било възможно над три века светът да страда от коварна държавна грешка.Вариантите са два:1) При запазването на грешно управление на парична система щетите се уголемяват.2) За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още