IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Докладът на МВФ не отразява реалната ситуация в Гърция

В Брюксел активно се търси компромисно решение за втория преглед на направените от Гърция реформи

09:45 | 08.02.17 г.
<p>
	Евклид Цакалотос. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Евклид Цакалотос. Снимка: Архив, Ройтерс

Докладът на Международния валутен фонд (МВФ) не отразява реалната икономическа обстановка в Гърция, твърди финансовият министър Евклид Цакалотос, цитиран от Ana Mpa. Според него заключенията на Фонда "не са справедливи" в много сектори" и не са базирани на статистическите данни.

Финансовият министър на южната ни съседка е категоричен, че МВФ не взима предвид реформите, които гръцкото правителство извършва под програмата на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), както и значителното ускоряване на промените, особено що се отнася до тежките реформи в пенсионната система, създаването на независими данъчни власти и т.н.

В доклада на МВФ е записано, че страната е изпълнила важни реформи, но са необходими още стъпки, които да гарантират връщането на страната към устойчив ръст. Препоръките са за разширяване на базата на данъчното облагане на физическите лица, тоест премахване на изключения, както и по-рационални разходи за пенсии.

В самата институция има разногласия дали Гърция ще може да постигне заложените бюджетни цели. Според европейските кредитори бюджетен излишък от 3,5% през 2018 година действително е амбициозна, но постижима цел.

Самият Цакалотос посочва, че предварителните данни сочат, че през 2016 година Атина е постигнала бюджетен излишък от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Твърденията, че страната няма да постигне повече от 1,5% от БВП излишък през 2018 година са в противоречие с настоящето развитие, категоричен е гръцкият финансов министър.

Фискалната цел на Гърция за 2016 година беше за излишък от 0,5%, припомня и управителят на централната банка Янис Стурнарас. Той критикува изявлението на МВФ, че банките в страната ще се нуждаят от допълнително финансиране в размер на 10 млрд. евро, но без да обяснят какво ще наложи това.

Атина се намира в средата на критични преговори за изпълнението на записаното в третата спасителна за страната програма. Според гръцкото издание "Катимерини" в момента в Брюксел активно търсят формула за излизане от ситуацията. Източници на изданието твърдят, че във вторник е имало телефонен разговор между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, по време на който двамата са търсили "компромисна формула", която да удовлетвори всички страни.

Надеждите на Гърция са вторият преглед да бъде завършен до 20 февруари, а страната да влезе в програмата за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още