IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина: Не приемаме нелогичните искания на МВФ за още икономии

Гърция ще наеме Rothschild&Co за съветник за бъдещите емисии държавни ценни книжа

15:47 | 07.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Гърция работи за постигане на споразумение със своите кредитори относно изпълнението на реформите, предвидени в спасителната програма, но няма да приеме „нелогичните искания“ на Международния валутен фонд (МВФ) за нови икономии и след края на програмата през 2018 г.

Това съобщи говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, цитиран от Ройтерс. Неговият коментар е във връзка с доклада на Фонда, според който гръцкият дълг е неустойчив, а заложените фискални цели (за излишък от 3,5% през 2018 година) са прекалено амбициозни.

От институцията настояват за разширяване на базата на данъчното облагане на физическите лица и „по-рационално“ разходване на разходите за пенсии.

Европейската комисия (ЕК) също е на мнение, че целите са постижими, каза и говорителят на институцията Аника Брайдхард по време на обедния брифинг в Брюксел. За ЕК е важно постигане на споразумение по втория преглед „възможно най-скоро“.

На въпрос необходим ли е МВФ за спасителната програма за Гърция, Брайдхард коментира още, че Европейският стабилизационен механизъм (ESM) е посочил, че трябва да си сътрудничи с Фонда, "доколкото това е възможно". От МВФ засега не са заявили категорично ще остават в плана или не. 

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пък критикува доклада на МВФ с думите, че се базира на остарели оценки за гръцката икономика, допълва ERT, позовавайки се на публикация в Ройтерс. Той посочи още, че е изненадан от твърдостта на предложенията на Фонда, но се съгласи със заключението, че са нужни повече реформи.

Дейселблум е категоричен, че няма да има номинално опрощаване на гръцкия дълг, но може да бъдат разгледани сроковете за погасяването на задълженията. 

От думите на Цанакопулос става ясно още, че Атина търси „социално и жизнеспособно“ споразумение с кредиторите си. „Позицията на правителството е ясна и категорична – няма да приемем нелогичните искания на МВФ за още икономии след края на програмата“, допълни той.

В Атина се надяват вторият преглед да приключи скоро, за да може страната да се включи в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От думите на правителствения говорител става ясно още, че по препоръка на националната агенция за управление на дълга, страната ще наеме Rothschild&Co за съветник на кабинета за  бъдещите емисии държавни ценни книжа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
И аз искам да харча повече отколкото изкарвам. Пробвах,не става вечно само със заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
fras
преди 7 години
страната ще наеме Rothschild&Co за съветник на кабинета за бъдещите емисии държавни ценни книжа. --------------------------------------------И кога смятат, че ще могат да емитират такава емисия?2050 година?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още