IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция - финансова криза без край

Кредиторите нямат единна позиция какво трябва да се направи за излизането на страната от този цикъл

20:20 | 09.02.17 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовата криза в Гърция изглежда безкрайна и изглежда сме пред нова ситуация, в която залогът ще бъде или всичко, или нищо, пише CNBC. Причината е липсата на съгласие между международните кредитори на Атина за бъдещето на третата спасителна програма.

Гърция трябва да балансира между очаквания на кредиторите за още икономии и настроенията сред обществото. Сред самите кредитори пък цари разединение какво трябва да се направи за спасението на страната.

Международният валутен фонд (МВФ) настоява за опрощаване на част от дълга, но и за още реформи и икономии. В институцията не вярват и че Гърция ще постигне заложените фискални цели.

В Европа са категорични, че целите са амбициозни, но изпълними, а дали ще бъдат постигнати зависи от реформите. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче е категоричен - няма как дълговете да бъдат опрощавани. Това противоречи на европейските правила и ако Атина все пак настоява, ще трябва да излезе от еврозоната, допълва "Катимерини".

Сп. Economist пък посочва, че отасенията за Grexit са също толкова реални, както и през 2015 година. И макар и шансовете да не са много големи, излизането на Гърция вече няма да е толкова сериозно изпитание за останалите членове от еврозоната. А и сред все повече гърци витае мнението, че напускането на валутния съюз едва ли ще бъде по-болезнено от сегашното състояние. 

Гърция и кредиторите в момента преговарят по втория преглед на спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година след инфарктна среща, продължила рекордните над 17 часа. Сигналите са противоречиви - източници на гръцките медии съобщават, че двете страни са на крачка от компромис.

Официалните изявленията обаче са повече от разочароващи за Гърция. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейеслблум например коментира, че Холандия няма да участва в нова спасителна програма за страната, ако МВФ се оттегли.

В последните осем години Гърция прави едно - провежда реформи и взема нови дългове, за да погаси старите си. Най-голямото плащане за тази година ще бъде през юли, а Атина ще има нужда от допълнителни средства, за да плати.

За Шойбле проблемът на Гърция не са дълговете, а спадналата конкурентоспособност. И в МВФ признават, че направените през последните години реформи имат висока цена - ръст на безработицата, а в същото време не водят до повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 7 години
Дълговете ? Или се опростяват или се размиват (инфлират) . И това че няма съгласия означава че част от кредиторите са за изритване на гърците от ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
vankata89
преди 7 години
Не се притеснявайте за кредиторите. Драгата ще натисне едно копче и парите ще се появят от нищотото. Пожелавам на Гърците още поне 100 години да живеят така. Те го заслужават знаят какво да правят с парите си. Всяка вечер са по кръчмите не като скучните шваби :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Кредиторите нямат единна позиция какво трябва да се направи за излизането на страната от този цикъл..Как какво трябва ?! "Горна баня" или "Бочково" от 10 литра, добре изстудена, може и с лед! Въпрос на време е да го проумеят и преглътнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Защото отказват да направят това, което е необходимо - а то е да позволят на Гърция да излезне от еврото и да и се опростят дълговете. Естествено, това звучи мега-еретично,но е единственото правилно решение.Никой не иска да погледне реалията в очите обаче, защото ще се наложи да се обяснят и последствията, а те не са лицеприятни за Германия.1. Други страни може да поискат да си оправят положението като минат към старите си валути. 2. Други страни могат да поискат да им се опростят дълговете...а дългове в Европа "раздават" германски банки, не Дядо Коледа...Така че ако направят за Гърция това, което ще я спаси, ще направят за Европа това, което ще я подбутне към индивидуална независимост на всяка страна - точно както е било векове преди това...Кво става с Германия и почетното и место на първи износител в света след това?Кво става с брюкселската раздута бюрокрация от съветски тип?Ja, nicht gut....Те за това " кредиторите нямат единна позиция какво трябва да се направи за излизането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Кредиторите нямат единна позиция какво трябва да се направи за излизането на страната от този цикъл.----просто не е възможно да стане по начина, по който искат. затова не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Най-накрая ше заколът и изедат жертвеното агне...Дойде му редъ. Когато си достъпен и беззащитен - или те убиват, или те ползват за донор на кръв и органи. Днеска, май ше и теглът ножа. За да не се налага да късат плът от себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
stefanstefanov
преди 7 години
Xaxaxaxaxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още