IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон печели първия тур в оспорвана президентска надпревара във Франция

На втория тур на битката за президентския пост центристът ще се изправи срещу националиста Марин льо Пен

21:11 | 23.04.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марин льо Пен изведе оглавявания от нея "Национален фронт" от периферията и го постави под светлината на политическите прожектори, след като тя стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война.

Два пъти развежданата майка на три деца позиционира партията от антиимигрантска в евроскептична сила, която предлага протекционистична политика, бранеща френските работници от глобализацията.

Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи. Тя настоява, че тези неортодоксални намерения са в унисон с антиглобализационните чувства, извели Доналд Тръмп до Белия дом и повишили вота за Brexit на референдума във Великобритания миналата година.

Освен оттегляне от еврозоната и референдум за Frexit (ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в съюза) предизборната платформа на Марин льо Пен, представляваща манифест от 144 предложения, предвижда още: Франция незабавно да се оттегли от Шенгенското споразумение и да въведе паспортни проверки по границите си; експулсиране на всички чужденци, заподозрени от разузнавателните служби; отнемане на френското гражданство на хора с два паспорта, свързани с джихадисти; намаляване на подоходния данък; лишаване на нелегални имигранти от основни здравни грижи.

Протекционистичните мерки в програмата й са трипроцентно мито върху вноса, денонсиране на международните търговски договори, допълнително данъчно облагане за фирми, които наемат чужденци.

В сферата на сигурността Марин льо Пен обещава да бъдат назначени още 15 хиляди полицаи и да се осигурят нови 40 хиляди места в затворите, а осъдените чужденци автоматично да се изгонват от страната. Според нея Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана.

Лидерът на "Националния фронт" предвижда ограничаване на миграцията до10 хиляди годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст.

Френските избори можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
арабите са ти приятели и са четсни ако ги зачиташ и си честен с тях, прееебееш ли ги сам си си виновен, те помнят доста дълго. Имах едни приятелчета емигранти от Кувейт още от баща му на Буш иддиота дет ги изомби и те бяха за кратко в България 3/4г. после си тръгнаха. Читави хора, услужливи, но бяха единни ако си коректен с тях нема никви ядове. Ссега усещам всички дет ги строшиха НАТОто ше го помнят тва като обеца на ухото и ше се заъртят към Китайците и Руснаците, то на тоя Путин и Дзинпин Запада им праят услуги, за което ше съжаляват един ден и ние в тва число тоже .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Саркозито ***, а си му вървеше алъш-вериша с Кадафито купуваше му Миражите, са кой ш им ги купува ?! Дааам кофти си изигра картите кат слуша останлите каввали от НАТОто тъй ше е тя, са либийците ше ги знаят Франция вече от другата страна и ако се опраат един ден ше си купуат само руско оръжие тъкмо никой нема смее да ги нападне повече с едни С-400 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Ако не беше се нас рал толкова смрадливо с войната срещу Кадафи, Саркози немаше да остави никакви щансове ни на Оланд, ни на Пенка, еле па на разни *** руги като Макарон... Тая джинка Сарко беше див петел, точно по вкуса на повечето французи... И той си имаше лаф с Путин, за което франсетата го уважаваха. Помниш как отърча в Москва и спре Путин да не влезе в Тбилиси през 2008. Обаче не можаха да му простят *** венската история, че е ял от ръката на Кадафи, а после го утрепа заедно с внучетата му и съсипа една подредена арабска държава, от която хиляди французи изкарваха добри кинти. Та сега никой не знае какво ще стане на 7-ми и накъде ше закуцука баба ти Франс... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Мани го тоя ***... Той, емзетката и коня са най-празноглавите писачи тука и понеже са най-изтъкнатите врачки, често изчезват за дълго, след поредната изс рана мегапрогноза в патетичен, ортокомсомолски стил... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Единственото общо между Льо Пен, Фийон и Меланшон е отношението им към Путин. Но това в приоритетите на френския избирател е некъде след 3-то място. Французите по принцип имат много положително отношение към Русия, а в момента направо завиждат на руснаците за Путин - да верва който ще! Тук не включвам системните медии, а хората. Затова и некои от претендентите се засукаха около Путин и както виждаме - спечелиха. Да не кажем, че без това Фийон можеше да е бая по-зле... Абе има доста сериозна интрига за балотажа - само споделих впечатления, не искам да споря - не се чувствам дълбоко убеден... :) И колкото повече се помпат с прогнози за Макарон системните медии, толкова по-оглушителен може да се окаже шамарът от втория тур - две седмици са - ще ги доживеем... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Да, аз исках да излезне да каже нещо, щот преди 2 дни влезнах в директна схватка с него по повод небивалиците, които публикува / не знам дали си спомняте матрата "1 долар= 1 евро= 1 франк= 1 лира"/, че Пенка ше отпадне още на 1 тур и тва ше е голямата изненада на 24-ти сутринта:):)Исках днеска да го питам къде е следвал курсове за врачка? Не за друго, ами да отиде да си вземе парите, къде е похарчил нахалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Въобще, идеалният президент за повечето французи е некой без партийни лампази като Макрон, ама да се прегръща с Путин, да мрази Ердоган и сичко турско, да е приятел със сички араби, да мрази англичани и американци, да обича арменците, да мрази българите, да яде, да пие и да пуши, да е к^урвар и да не знае друг език освен френски... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
1. Макарон няма нищо общо с Холандски. 2. Ротшилд във Франция не е *** дума. 3. Французите не са недоволни от ЕС и не искат да излизат от него - той материализира вековната мечта на французите да командват Германия, а даже и Европа, или поне така да изглежда отстрани... Както вече писах, държавата, която получава най-много изгода от ЕС е Франция и за разлика от Германия, тя ще потъне без него! Това повечето французи го знаят... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Льо Пен има твърд електорат като нашто ДПС и едва ли много ще нарасне от колебаещи се между двата тура. Решаващи ще са гласовете, дадени на първия тур за Фиьон и на комунето, които аз трудно си ги представямда отидат при Льо Пенка. Франсетата са гневни, но не са гладни. Затова и няма да изберат краен, антисистемен кандидат.По празниците и седмицата преди тях бех на Корсика и малко в Марсилия. На острова си имам авер и той ме води по кръчми, където се събират местните и полафихме доста - почти само за това се говореше. Верно, че точно там повечето са за каката, ама псуваха яко, че няма да съберат достатъчно гласове.Но... аз и за Тръмп не вервах, и за Брекзита не вервах... та ти не губи надежда. Може и да гръмне шампанското кака ти Льо Пенка, щом Смарти Жулиен прогнозира, че нема да стигне и до балотажа даже... хихи... Гледам, сега трае като бълха у ***... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Куриозното в тези избори е, че французите на харесваха досегашния си президент Оланд , а избраха за бъдещ президент неговия кандидат и бивш служител на Ротшилд. Почти като в приказката за вълка и червената шапцица. Но както се казва глас народен , глас божии... изборът е техен , независимо и с чужда помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още