IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон печели първия тур в оспорвана президентска надпревара във Франция

На втория тур на битката за президентския пост центристът ще се изправи срещу националиста Марин льо Пен

21:11 | 23.04.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марин льо Пен изведе оглавявания от нея "Национален фронт" от периферията и го постави под светлината на политическите прожектори, след като тя стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война.

Два пъти развежданата майка на три деца позиционира партията от антиимигрантска в евроскептична сила, която предлага протекционистична политика, бранеща френските работници от глобализацията.

Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи. Тя настоява, че тези неортодоксални намерения са в унисон с антиглобализационните чувства, извели Доналд Тръмп до Белия дом и повишили вота за Brexit на референдума във Великобритания миналата година.

Освен оттегляне от еврозоната и референдум за Frexit (ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в съюза) предизборната платформа на Марин льо Пен, представляваща манифест от 144 предложения, предвижда още: Франция незабавно да се оттегли от Шенгенското споразумение и да въведе паспортни проверки по границите си; експулсиране на всички чужденци, заподозрени от разузнавателните служби; отнемане на френското гражданство на хора с два паспорта, свързани с джихадисти; намаляване на подоходния данък; лишаване на нелегални имигранти от основни здравни грижи.

Протекционистичните мерки в програмата й са трипроцентно мито върху вноса, денонсиране на международните търговски договори, допълнително данъчно облагане за фирми, които наемат чужденци.

В сферата на сигурността Марин льо Пен обещава да бъдат назначени още 15 хиляди полицаи и да се осигурят нови 40 хиляди места в затворите, а осъдените чужденци автоматично да се изгонват от страната. Според нея Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана.

Лидерът на "Националния фронт" предвижда ограничаване на миграцията до10 хиляди годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст.

Френските избори можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Бил е свободолюбив! А в чисто философски план, за свобода се борят подтиснатите и гладните. Къде си видял такива във Франция? Кой ще гласува срещу натрупаната с планина от благини евро-софра?Пичове, ако Германия е "моторът" на ЕС, то Франция е задната двуместна седалка на Майбаха - там са вложени и се усещат всичките екстри, които получава собственикът на това возило, ако така образно си послужим с аутомотивни елементи... За Макрон ще гласуват всички, които знаят, че ЕС е единственият фактор, който не само държи Франция над водата, но й позволява да се прави на вилика сила! Или казано на френски, Германия работи за ЕС, а ЕС работи за Франция (и Бенелюкс)... Така че, чудеса не чакайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Исторически погледнато френският народ е един от най-революционнонастроените и свободолюбиви народи в Европа.Франция е на път да сепревърне в едно мюсулманско гето и на това трябва да се сложи точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Какво има да му се гадае?!Европа е казано,че трябва да стане мюсюлманска.Точка.Макрон ше стане президент защото е ротшилдов избор.Това е.Казах го и преди, ще го повторя - след Брекзит и Тръмп военнолюбивата пасмина на Ротшилд няма да остави вече нищо на случайността.Сиреч=манипулации и фалшификации на избори. Да изтъпаниш на цяла нация едно жалко ппеддерастче,вторачено в некъв разкрантен бабиер/за пред хората, иначе го оппъват там некви старчоци/ е извратено,но осигурява още 5 год изпълнение на плана. Сега е Франция,следва Германия,където ще се направи вс възможно да се преизбере протттивната баба Меркел. И словоблудството за либерализъм, плурализъм, мулти-култи набира още сила. И джамии ше се вдигат. И брюкслеските бюрократи си вдигат заплатите на 30 000 еврака на месец. Докато накрая стане по Шекспир:...аnd then is heard no moreIt is a tale, told by an idiotFull of sound and furySignifying NOTHING... "Macbeth"Le Roi est mort...? Не, просто е гол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Lucifer
преди 7 години
Емиии.. .. естествено ще изберат паркетния лъв...иначе далаверата ЕС отива в канала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
Със сигурност проблемите на Франция ще се увеличат , а шансовете за тяхното решаване ще клонят към нула. Макрон е бледо копие на Оланд, а последният завършва президентския си мандат с невиждан до сега нисък рейтинг. Можем само да гадаем какво ще бъде от сега нататък, когата начело на една от най важните страни в Европа застане човек без възгледи и програма съставена от чужди политтехнолози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Това е един от най-лъжливите и нежадеждни източници на информация в целия нет. Не вярвам на нищо описано в този п***рцал theguardian даже и на датата и на прогнозата за времето... Но е факт, че имаме предварително обяване на победа без даже изчакат резултатите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
aldy
преди 7 години
Като го гледам макарона си е баш ггейче, с тая дърта флигорна, та затова няма начин да не го добутат до президентството. Евроценности дееаа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
coder
преди 7 години
При 22 от 108 области - Macron 22.34%, Le Pen 22.28%. До преди малко Льо Пен водеше с почти 2%. Това е официалното преброяване. Можете да го следите в theguardian.. междувременно гледам всички празнуват предварително съдейки по еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Как знаете кой печели при положение, че бюлетините още не са преброени. Само преди 30 секунди 5-6 информационни агенции обявиха загуба на Макрон с около 1.5%, даже левичарите от BBC и Ройтерс отбелязват, че Макрон губи след включване на резултатите от големите градове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 7 години
Макарона е ясен, ама кака ЛьПенка направо ги е накъртила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още