IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон печели първия тур в оспорвана президентска надпревара във Франция

На втория тур на битката за президентския пост центристът ще се изправи срещу националиста Марин льо Пен

21:11 | 23.04.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марин льо Пен изведе оглавявания от нея "Национален фронт" от периферията и го постави под светлината на политическите прожектори, след като тя стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война.

Два пъти развежданата майка на три деца позиционира партията от антиимигрантска в евроскептична сила, която предлага протекционистична политика, бранеща френските работници от глобализацията.

Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи. Тя настоява, че тези неортодоксални намерения са в унисон с антиглобализационните чувства, извели Доналд Тръмп до Белия дом и повишили вота за Brexit на референдума във Великобритания миналата година.

Освен оттегляне от еврозоната и референдум за Frexit (ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в съюза) предизборната платформа на Марин льо Пен, представляваща манифест от 144 предложения, предвижда още: Франция незабавно да се оттегли от Шенгенското споразумение и да въведе паспортни проверки по границите си; експулсиране на всички чужденци, заподозрени от разузнавателните служби; отнемане на френското гражданство на хора с два паспорта, свързани с джихадисти; намаляване на подоходния данък; лишаване на нелегални имигранти от основни здравни грижи.

Протекционистичните мерки в програмата й са трипроцентно мито върху вноса, денонсиране на международните търговски договори, допълнително данъчно облагане за фирми, които наемат чужденци.

В сферата на сигурността Марин льо Пен обещава да бъдат назначени още 15 хиляди полицаи и да се осигурят нови 40 хиляди места в затворите, а осъдените чужденци автоматично да се изгонват от страната. Според нея Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана.

Лидерът на "Националния фронт" предвижда ограничаване на миграцията до10 хиляди годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст.

Френските избори можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
сао не ми казвай, че някой 39 год. келлеш който ше става президент от никъде и нищото е читав в която и да било държава ..... :)) Ти що не си кандидат президент в България айде да не е във Франция или немаш още 39 навършени ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
абе ше видиме ама не съвсем, те може да пишат, че тая била разведена 6 пъти и да я плюват ама само да еббеш дърти браннтии и да си банкерче лиззач на Ротшилда не е достатъчно за Макарона може и отзад да не е девствен знам ли го щом на 39г. е издигнат до президент на Франция, смятай що за гейй е ..... после всички гласоподаватели които са видяли нещо в Меленшоната против ЕС отиват при Льо Пеница а хората на Фийоната са в една лодка пак с тея на Льо Пеница. Така ги виждам аз нещата поне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Проблема е, че сега всички ще се обединят срещу Льо Пен и ще гласуват за макарона....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Е , ти па *** критериите имаш ...всичко друго приемаш , ама само туй че се е оженил за 20 год. по стара жена вече не приемаш... : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
bertram
преди 7 години
Гледам Макрон що годе компромисна личност...макар и от банкерското лоби...викам си един що годе нормален кандидат на фона на останалите.... и Хоп преди малко ми попадна материал за жената до Макрон, която се оказва 20+ години по-дърта от него ... била му учителка по френски в училище ... хайде и този отива в графата мекушави,извратени *** на брюксел...сигурно ще го изберат, но като го гледам ще е марионетка от класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
Macron, Le Pen Take Lead In French Presidential Election: Live Feedhttp://***.zerohedge.com/news/2017-04-23/early-polls-shows-macron-lead-le-pen-second-live-feed-----------------However, according to official results, from the French interior ministry, Le Pen is leading with 24.3% of the vote, Macron is at 21.4%, while Fillon has 20.3%.-----------------Meanwhile, according to French official data: LE PEN GETS 24.2% IN FRENCH INTERIOR MINISTRY PRELIMINARY COUNT MACRON GETS 21.4% IN FRENCH INTERIOR MINISTRY PRELIMINARY---------------тоя път Ротшилда ше га лапне до гърло ми се струва сякаш .... колко и да лъжат колко и да мажат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
печели кожена гайда с два меха, отиат на балотаж и там ше почеша коня за гривата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още