IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон се обяви за реформиране на Европейския съюз

Според кандидата за президент на Франция ако се позволи на ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство"

13:20 | 01.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон заяви за BBC, че Европейският съюз (ЕС) трябва да се реформира, иначе ще бъде изправен пред перспективата за Фрекзит.

Проевропейският центрист направи изявлението в последната седмица на кампанията преди балотажа на 7 май, на който ще премери сили с крайнодясната кандидатка и евроскептичка Марин льо Пен.

Льо Пен се възползва от антиевропейските настроения и обеща референдум за членството на Франция в ЕС. Тя спечели подкрепата на населението в земеделските и бившите индустриални райони с обещанието да върне контрола на Франция над границите ѝ и да прекрати имиграцията.

"Аз съм проевропеец и постоянно защитавам по време на кампанията си европейската идея и европейската политика, защото вярвам, че те са много важни за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията", заяви Макрон пред ВВС. "Но същевременно трябва да погледнем истината в очите, да се вслушаме в хората и в това, че те са изключително гневни днес и нетърпеливи, ЕС не бива да продължава да функционира по този начин."

Макрон добави, че ако бъде избран за президент, една от задачите му ще бъде дълбокото реформиране на ЕС и на европейския проект. Ако позволим ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство", подчерта той.

По-късно днес Макрон и съперничката му Льо Пен ще говорят на митинги в Париж. Очакват се и традиционните първомайски демонстрации. Профсъюзите ще призоват членовете си да не допуснат Марин льо Пен до Елисейския дворец, а основателят на Националния фронт Жан-Мари льо Пен, когото неговата дъщеря изключи от партията, ще поведе поход от статуята на Жана д'Арк.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Моето лично мнение е, че Макрон е казал това, което е казал не защото го мисли или не защото го иска, а за да угоди на избирателите. Съвсем очевидно е, че евроскептичните отношения набират сила в цяла Европа и не е възможно просто да не им се обръща внимание. Преди няколко години Камерън - за да бъде избран беше принуден да обещае на Англичаните референдум за излизане от ЕС. И колкото и много да не му се искаше, и колкото и много да го отлагаше - в края на краищата просто беше принуден да спази предизборното си обещание. Точно същото нещо наблюдаваме и сега. Политиците обещават. Обещават и обещават и са готови да обещаят какво ли не само и само за да бъдат избрани. Понякога това струва доста скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Всеки които казва че Е С трябва да се промени трябва да казва и как И аз мисля че Е С трябва да се промени но знам и казвам как По брзо вземане на решения в Е С С това бавно темпо ЕС закъснява с вземането на решения и понякога когато ги вземе те не са необходим Единна и много ефективна гранична и емигрантска служба Единна армия Главен прокурор и ефективна обща прокуратура Решенията на съдилища в дадени страни да деистват на цялата територия и да се обжалват пред Европеиския съд Единна ставка на Д Д С и сигурна електронна система за плащане то му Гражданство двойно само във страните от Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още