IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се подготвя за облекчаване на дълга

След като постигна споразумение по прегледа на програмата, правителството ще поиска и участие в програмата за количествени облекчения на ЕЦБ

22:24 | 02.05.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като си осигури споразумение по втория преглед на спасителната програма, Гърция сега насочва вниманието си към преговори за облекчение на дълга и участието в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени облекчения, пише в коментар гръцкото издание "Катимерини".

Дълговете на Гърция надхвърлят 300 млрд. евро, или 179% от брутния вътрешен продукт на страната. Тежестта им е значителна, за да има реален шанс да бъдат погасени, допълва от своя страна Politico. Според изданието гръцките дългове ще бъдат дискутирани по време на срещата на Г7 в Бари, която ще се проведе между 11 и 13 май. 

Големият противник на Атина в тази битка е Германия, която се опасява, че облекчение на дълговете ще бъде в нарушение на европейските правила и създава опасен прецедент. На този етап изглежда реалистично единствено страната да получи намаляване на лихвата и удължаване на матуритета, не и опрощаване на задължения. 

Правителството открито си признава за компромисите, които е направило за постигнатото след месеци на преговори споразумение. Финансовият министър Евклид Цакалотос обясни по-рано днес, че е "удовлетворен от някои неща и по-малко удовлетворен от други".

Подобен беше коментарът на премиера Алексис Ципрас преди дни, когато стана ясно, че представители на кредиторите се завръщат в Атина, за да превърнат политическата договорка в споразумение.

Сега документът трябва да бъде одобрен от парламента - планираното заседание е на 16 май, а след това и да бъде финализирано по време на заседанието на Еврогрупата, което ще се проведе няколко дни по-късно - на 22 май.

Споразумението предвижда нови ограничения, срещу които Атина се бореше с месеци - ограничаване на разходите за пенсии, премахване на данъчни облекчения и продажба на активи на държавната енергийна PPC.

В замяна страната получи правото да може да прилага облекчения, ако изпълнява бюджетните цели, както и да върне някои права на трудовия пазар, орязани преди години, като например колективните трудови договори. Страната успя да избегне и ново законодателство, облекчаващо масовите съкращения.

В ЕК също изглеждат позитивно настроени за облекчения. "Време е да затворим страницата на тази дълга и трудна глава с икономии за гръцкия народ", коментира комисарят икономическите въпроси Пиер Московиси.
Нагласите в опозиционната "Неа демократиа" обаче са различни. От партията вече заявиха, че няма да подкрепят споразумението на СИРИЗА и настояват, че правителството води страната към четвърта спасителна програма.

Консерваторите предлагат предсрочни избори, които да доведат до политическа промяна в Гърция, защото лявото правителство няма доверието на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
Заглавието ми звучи все едно Гърция има Запек(Кредити) и няма начин да се изходи (да ги погаси ) , но с помоща на едно марципанче (ново кредитче ) ще успее да си увеличи запека и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да спаси Гърция от злините при дълговата криза, защото няма необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още