fallback

"Северен поток" 2 и европейското единство

Акционерите в проекта се разбират, но на политическо ниво проектът може да се превърне в ябълка на раздора, пише "Независимая газета"

20:00 | 17.05.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разширението на "Северен поток" може да се разглежда като тест за европейското единство, пише в коментар руската "Независимая газета". В материала за развитието на проекта от изданието припомнят всички сключени договори и постигнати споразумения между акционерите.

На политическо ниво обаче нещата не стоят толкова добре и проектът има потенциал да се превърне в ябълката на раздора в Европа.

Вестникът цитира коментар на Марио Мерен, ръководител на Wintershall, част от западните акционери в проекта, по повод полското несъгласие с новия газопровод. Според него Русия няма интерес да спре транзита през Полша. Той припомни, че Варшава имаше опасения, че ще бъде изхвърлена от газовата карта на Европа и при плановете за изграждане на "Северен поток".

По тази причина и Германия е добавила още мощности, така че да гарантира, че страните от Централна Европа няма да бъдат изолирани от газовите потоци. Тези допълнителни мощности така и не се използват, каза още Мерен. "За "Газпром" липсата на транзит през Полша е неизгодно от икономическа гледна точка", каза още той.

За ръководителя на Wintershall за Европа е изгодно да има различни маршрути на руския природен газ и така няма да бъдат прекъсвани доставките при проблем с един газопровод.

"Германия е най-прекият път на суровината, добивана в Сибир, до потребителите в Северна Европа", посочи още Мерен.

"Независимая газета" посочва, че в основата на протестите на Полша и Украйна срещу този проект до голяма степен стоят финансовите загуби от транзита на газ. Украйна например получава годишно 2 млрд. евро от таксите за пренос на руския газ през газопреносната й мрежа.

В Полша настояват още и че Европа няма нужда от допълнителните количества природен газ. Потреблението намалява, тъй като страните от общността повишават енергийната ефективност, а и започват да разчитат все повече на алтернативните източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още