IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ опитват да убедят ЕС да не купува повече енергийни ресурси от Русия

Дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руски газ, смята Рекс Тилърсън

10:39 | 14.06.17 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ се опитва да убеди Европейския съюз (ЕС) да не увеличава потенциала на руските доставки на енергийни ресурси, стана ясно от изслушването на американския държавен секретар Рекс Тилърсън пред Сената.

"Намекваме им, че дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руския природен газ", коментира той, цитиран от ТАСС.

По отношение на проекта "Северен поток" 2 американският държавен секретар посочи, че призивите към  ЕС са този газопровод да бъде подложен "поне на всички изпитания на своя регулаторен процес".

САЩ притежават големи запаси от природен газ и съоръжения, които позволяват транспортирането на втечнен газ за Европа, категоричен е Тилърсън. За него европейските държави трябва да преосмислят своя енергиен баланс и сигурност и да осъзнаят колко зависими остават те от Русия.

Русия планира изграждането на още две тръби по трасето на "Северен поток" по дъното на Балтийско море всяка с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра природен газ. В проекта участват и пет европейски компании, всяка с дял от 10% - германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMV и френската Engie. Останалите 50% са в ръцете на "Газпром".

В тази част "Газпром" изпълнява европейските изисквания да не притежава мажоритарен дял в проекта.

В края на април акционерите в "Северен поток" 2 се разбраха за финансирането на проекта. На този етап цената му е 9,5 млрд. евро. 

Проектът не се приема еднозначно в ЕС. Мнението на Брюксел е, че Европа не се нуждае от нов газопровод, който да увеличи зависимостта от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 6 години
бой по канчето - първо с кинти, а после и с обеднен уран ----ако това не свърши работа ще се напием и ще си самовзривим АЕЦ-а ... обаче на никой няма да казваме кво сме направили докато не го зарием с лопати !!! така че ходи да си беш майката нещастна дето само защитаваш убийци дето са тормозили народа ни над 100 години и избили каймака на нашето общество зада може *** като теб да съществуват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 години
като тръгнат, най много до Рига да стигнат преди да им изтече маслото, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Бе то не е луд тоя, дет изяжда две баници! Луд е тоя, дет му ги дава... И аз да съм на местото на американците, и аз така ше правим - нахлузвам юларчето на Европа и почвам: малко оръжие купувате, пичове! Не 2% за военни разходи, а 20%! И оръжие се купува само от нас! И защо не купувате американски коли? Много моля! Поне 60% американски марки! А, гориво повечко? Моля, моля - затова са Шеврон и Тексако и Коноко - ше ви дадеме и нефт, и газ... Нема значение, че са руски или арабски - вие ше ги купувате от нас! ... И те така... А който не иска - бой по канчето - първо с кинти, а после и с обеднен уран - питайте сърбите дали ни пречи нещо да го фърляме у Европа... А и обогатен имаме - да не кажете, че сме бедни... Него за най-упоритите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Блейте какво си щете, но няма да промените следния факт - германците ще се разтревожат по-малко, ако танковете тръгнат към Берлин, отколкото, ако Русия врътне кранчето на газа.....!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
Имаше надежда, ама руснаците щели да спират слънцето.----кацнаха ли и те вече там ? ... уви и там са втори както беше с Луната :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Имаше надежда, ама руснаците щели да спират слънцето.http://***.climatedepot.com/2016/10/28/russian-scientist-the-new-little-ice-age-has-started/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
а венцуелската ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
и хитлер и ти сте един дол демагози :):) ... руската като има толкова газ, що пак струва по малко от немската ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Правят дъмпинг бе. Не си чул. Дъмпинг на независимостта от Русия. Поляците ще си купуват газ от САЩ с около 20-30% по-скъпо отколкото руснаците им го продават. Независимостта от Русия изисква финансови жертви, които да бъдат принесени на други богове. Ние също може да си купуваме газ на 40-50% процента по-скъпо и ще си носим тениските "Proud to be Russia Independent. Май само "тъпите" германци ще си останат зависими от Русия и ще си драпат за Северен поток 2. Едно време Хитлер не нападна Русия, защото е бил уникалното чудавище и е смятал, че арийската раса е по-по-най. Просто подводниците, танковете, корабите (търговските също), самолетите и другите подобни излишни глезотии са се движили с нефт. Без нефт и газ германската икономика струва по-малко и от българската. Значи Хитлер е бил икономист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Американците ако са отворковци могат да нарпавят дъмпинг на енергийни суровини за Европа и да изядат руския пазарен дял, тогава тях ще слушаме.--------------------------------------------------------------точ тъй тва съм го написал горе долу в коментар Nr. 4 и 9, но от сумай ти време не се случва нищо и продължаваме да сме на руски газ, че на всичкото и отгоре тия некви рекордни доставки обявяват за Европа ..... И питам аз кога най-сетне ще се случи нещо, било то със слънцата и ветровете на Хюсеина било с разните му диверсификации от Пичковци 40 ..... кога тва .. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още