IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ опитват да убедят ЕС да не купува повече енергийни ресурси от Русия

Дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руски газ, смята Рекс Тилърсън

10:39 | 14.06.17 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ се опитва да убеди Европейския съюз (ЕС) да не увеличава потенциала на руските доставки на енергийни ресурси, стана ясно от изслушването на американския държавен секретар Рекс Тилърсън пред Сената.

"Намекваме им, че дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руския природен газ", коментира той, цитиран от ТАСС.

По отношение на проекта "Северен поток" 2 американският държавен секретар посочи, че призивите към  ЕС са този газопровод да бъде подложен "поне на всички изпитания на своя регулаторен процес".

САЩ притежават големи запаси от природен газ и съоръжения, които позволяват транспортирането на втечнен газ за Европа, категоричен е Тилърсън. За него европейските държави трябва да преосмислят своя енергиен баланс и сигурност и да осъзнаят колко зависими остават те от Русия.

Русия планира изграждането на още две тръби по трасето на "Северен поток" по дъното на Балтийско море всяка с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра природен газ. В проекта участват и пет европейски компании, всяка с дял от 10% - германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMV и френската Engie. Останалите 50% са в ръцете на "Газпром".

В тази част "Газпром" изпълнява европейските изисквания да не притежава мажоритарен дял в проекта.

В края на април акционерите в "Северен поток" 2 се разбраха за финансирането на проекта. На този етап цената му е 9,5 млрд. евро. 

Проектът не се приема еднозначно в ЕС. Мнението на Брюксел е, че Европа не се нуждае от нов газопровод, който да увеличи зависимостта от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 19 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Ще си позволя да изразя моето скромно мнение сред тия коментари (шитфест).Американците ако са отворковци могат да нарпавят дъмпинг на енергийни суровини за Европа и да изядат руския пазарен дял, тогава тях ще слушаме.Другото е даване на акъл от ракиено-салатен тип като нашето в коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
незнам брато аз съм в Германия и не съм платил повече, а ти кво си платил ме боли шпагата чесно да ти каем .... и ше плащаш още много повече само и тва щи каа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
незнам "пич" аз съм копирал твои мъдри мисли и слова, или не е верно това което си писал ?!? то не беха ветрове и слънца от Кипър, не беха диверсификации от САЩ, Иран, Азербайджан, Катар сега гледам си минал на Израел, Египед, Кипър ?!? Глей са Хюсеине ти първо ми спамиш с твойте зелени ветрила, после се въртиш и искаш некви газове от цел свет за диверсификации, а те са фосили, те. бълват смрад. Последно какво прайм или си връзваш един воденичен камик на шията и скачаш от некъде по високо ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
а тука с тая новина напрао ви заковават с орлето нато гербови марки ..... ------------------------------------------------------------------------Русия ще продължи да доминира на европейския газов пазар поне още 2 десетилетияРуският държавен монополист в износа Газпром, е доставил рекордно количество газ на Европейския съюз миналата годинаhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-shte-prodylji-da-dominira-na-evropeiskiia-gazov-pazar-pone-oshte-2-desetiletiia-234854/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
мой коментар по темата ...-----------------------------------------След по-малко от две десетилетия САЩ може да са най-големият доставчик на LNG -----------------------------------------9michaelis12преди 3 месецааз ше остареем до тогава ве, айде деебба и LNGто тая мантра я пеят тука от 2014г. а САЩа АКО все пак станат износител до 2 десетилетия, то през тва време пак ше треа сме на вражески руски газ да го ***, кво да прайш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
тоя планинския трепе рибата, просто е гений ...----------------------------------------------------Кипър се готви да изнася за Европа слънцеlyusienпреди 2 месецаО това е само началото Вятърни паркове и соларни централи ще бъдат изграждани и край бреговете и по бреговете на Тунис Мароко Египет и либия които ще бъдат свързани със подводни кабели до общата енергиина система на наи големия пазар в света -Е С Научния прогрес и новите технологии вървят с огромни средства и след 10 години Европа и света ще бъдат съвсем различни от сега--------------------------------------------------------------------------тука само сравнявам последното изречение на днешния му коментар с тва отгоре ....--------------------------------------------------------------------------И освен това Европа много скоро ще си доставя газ от Кипър Израел Египет Много скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
още една титанична мисъл на Хюсеинович-------------------------------------------------3lyusienпреди 2 седмициА какво ще стане когато освен бълващите нефт шистови американски и канадски компании С А Щ започнат да продават стратегическите си резерви Но главния противник на нефтените държави е технологичната революция и намаляващото потребление на петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
една мисъл на Хюсеинаlyusienпреди 1 месецTesla започна да приема поръчки за соларния си покривкоментира | 11 май 2017, 11.02ч.Бъдещето е на Тесла и високотехнологичните компании След 10 години светът ще бъде съвсем различен от сега Свят на електромобили соларни къщи споделена икономика работа от къщи електронна търговия 75 хил за покрив изглеждат много но едва ли са значителна част от къщи за 250 х долара Но ставаш автономен Няма да има мрежи електромери инкасатори и разходи за сметки за ток .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
ми убу, ако го давате по-евтино и пуснете една атлантическа тръба нема ядове ...... само дет цените ше са 16 найсторни ама боли ви баххурата е Птицата отдоле ше плати сметката в Бугарско .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
И как точно се опитват да убедят ЕС?Защо просто не направят дъмпинг на руския газ, нали имат много газ и най-най-модерните технологии във вселената?Трябва само със собствени средства да построят два терминала за CNG, единия в Северна Европа, другия в Южна Европа и след това вече няма нужда да убеждават ЕС в нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още