IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и САЩ без напредък за премахването на визите на 5 страни в ЕС

От ЕК съобщават само, че двете страни да продължат да обсъждат визите за България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша в бъдещи срещи

21:36 | 16.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на ЕС и САЩ разговаряха днес по въпроса за отпадането на визите, изисквани от Вашингтон за граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. В съобщение на Европейската комисия по този повод не се отчита постигането на напредък, а на договореност двете страни да продължат да обсъждат въпроса в бъдещи срещи.

Отбелязва се, че САЩ поставят като необходимо, но не единствено условие, отказите за издаване на визи (от собствените им консулски служби - бел. кор.) за българи, румънци, хървати, кипърци и поляци да не надхвърлят три процента от заявленията за предходната финансова година. Премахването на визите е предхождано от съгласуване между вътрешното и външното министерство на САЩ с оглед на въпросите за имиграцията, сигурността и законността, се посочва в съобщението.

Казва се още, че процесът по отпадането на визите включва споделяне на данни между различните национални служби за тежката престъпност, заподозрените в тероризъм, за изгубени документи за самоличност. Посочва се, че е необходимо допълнително задълбочаване на обмена на информация за пътуващите, включително на биометричните им данни.

ЕК съобщава, че на днешната среща в Малта между двама еврокомисари, главния прокурор на САЩ и представител на американското вътрешно министерство, е постигнато съгласие безвизовият режим (в който посочените пет държави от ЕС не участват), да бъде запазен и "ако е възможно", разширен.

ЕК и САЩ ще сътрудничат на петте държави от ЕС да напреднат в изпълнението на изискванията за отпадането на визите, пише в съобщението, без да се посочва дата за следващите разговори по този въпрос.

Европейският парламент прие през март резолюция, в която настоя ЕК да върне визите за гражданите на САЩ заради изискването на Вашингтон за визи за граждани на петте държави от ЕС. Комисията не последва този призив, а наесен се очаква ЕП да реши дали да даде ЕК на съд.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
въвеждайте им визи на тия пеераси с отпечатаци кво ги бавите ше ги ебба у краварите, бивша Империя до оня ден и ше си играем тука на царе и царици у 21 век аре у лево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още