IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН разкритикува отношението на Евросъюза към миграционната криза

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн обвини европейците, че не се захващат с въпроса за издевателствата над мигрантите в Либия

22:27 | 08.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн разкритикува отношението на ЕС към миграционната криза и обвини европейците, че не се захващат с въпроса за издевателствата над мигрантите в Либия, предаде Франс прес.

На 28 август няколко европейски и африкански страни приеха пътна карта за миграционната криза на среща на върха в Париж. Според Зеид Раад ал Хусейн тази пътна карта обаче не предоставя подробна програма за справяне с хуманитарната катастрофа, която продължава в Либия и покрай бреговете й. Той каза, че над мигрантите в Либия се извършват жестокости. "Някои мигранти умират от глад, болести и жажда, други са измъчвани и пребивани до смърт, докато работят като роби, а трети просто са убивани", каза Зеид Раад ал Хусейн. Той допълни, че освен семействата на тези хора, никой, както изглежда, не се интересува от тяхната съдба. 

"Нашият персонал документира изнасилването на жени, задържани там. Те са държани затворени цял ден от мъжете там и същите тези мъже организират през нощта тяхното изнасилване", каза Зеид Раад ал Хусейн и допълни, че изнасилванията са ендемични.

"Положението на мигрантите, прекосяващи Либия беше ужасяващо по времето на Кадафи, но оттогава се превърна в ад", добави Зеид Раад ал Хусейн .

Той предупреди, че връщането на мигранти към центровете за задържане, където те са обект на мъчения, на изнасилване и на други сериозни нарушения на правата на човека, е крещящо нарушение на международното право.
Същевременно италианското правителство каза, че е готово да даде пари на неправителствени организации да подобрят условията на живота в лагерите за мигранти в Либия.

Заместник-министърът на външните работи на Италия Марио Джиро каза, че за плана са предвидени около 6 милиона евро и те ще бъдат раздадени много скоро, до седмици.

Италианското министерство на външните работи е провело среща с неправителствени организации относно предложението за помощ от страна на правителството. На срещата са присъствали около 20 организации, в това число и Лекари без граници и Спасете децата. 

Неотдавна Лекари без граници разкритикуваха Италия и ЕС, че излагат мигрантите на изнасилвания, мъчения и робство в лагерите за задържане в Либия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
ООН е еврейска, не ислямска глупост.И да, не просто не се съобразява никой с резолюциите им, ООН е неспособно да взема адекватни решения. В понеделник ООН няма да може да вземе решения за петроембарго за СК, заради вето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ето заради това https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1973Защото като мятаха ракети всички в ООН бяха съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Аз предния път като писах, че ООН по времето на Обама се превърна в поредната *** доминирана от глобалните ислямски претенции получих само неодобрения на коментара си. Ей сега пак - загрижили се били за мигрантите в Либия и за гоненията на некви мюсюлмани в Мианмар.А що през всичкото време мълчат, че и досега има пазар за роби християни в Алжир, Тунис, Мароко, Индонезия, Конго и почти в половината Африка (мюсюлманската част)? След като и ООН почна да се държи като всички мюсюлмански лицемери да не се правят на изненадани, ако скоро не остане никой, който да се съобразява с глупостите, мненията и резолюциите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Тръмполински си е съвсем прав човека, че треа да се реформира ако не и да се закрие напълно тая *** ООН само стоят там и пърддят получават 10рни заплати и всичко нето на народни цени, басси бокклуците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още