IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Каталуния засегна и испанската борса

В Европа като цяло акциите на публичните компании запазиха положителната си тенденция

19:38 | 02.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите европейски фондови борси приключиха първата си търговска сесия за октомври предимно на зелена територия, но испанският борсов индекс IBEX се понижи с 1,21% заради растящите политически опасения след референдума за независимост на испанския регион Каталуния в неделя.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с повишение от 0,37%, като повечето сектори се озоваха на положителна територия, предаде CNBC.

Референдумът в Каталуния създаде сериозни сътресения в страната. Местното правителство обяви, че 90% от хората са гласували в подкрепа на независимостта на региона, докато националното правителство счита референдума за незаконен. Над 800 души са били ранени по време на сблъсъци с полицията, която се опита да попречи на гласуването.

В Европа като цяло акциите на публичните компании запазиха положителната си тенденция след публикуването на нови данни. Производителите в еврозоната отчетоха най-успешния си месец през септември от 2011 г. Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit достигна 58,1 пункта миналия месец спрямо 57,4 през август.

Безработицата в еврозоната остава на най-ниското си ниво от февруари 2009 г. През август равнището й е било 9,1% спрямо 9,9% година по-рано.

Сред най-успешно представящите се акции в понеделник бяха тези на компаниите от туристическия сектор. Това се случи въпреки новината, че британската авиокомпания Monarch спира полетите заради загуби. Сред печелившите от това решение е конкурентната EasyJet, чиито акции поскъпнаха с над 5% и се озоваха на върха на Stoxx 600.

Книжата на Ubi Banca също затвориха със значителен ръст на цената от 4,33% след повишаване на рейтинга на компанията от Societe Generale.

Акциите на френския производител на химикалки Bic пък поевтиняха с близо 10 на сто, след като компанията понижи прогнозата си за продажбите тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още