IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е готова с реформата на ДДС

Законодателното предложение ще бъде изпратено на страните от ЕС за съгласие и на Европейския парламент (ЕП) за консултация

14:35 | 04.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Данък добавена стойност (ДДС) ще се начислява и при трансграничната търговия в Европейския съюз (ЕС), а компаниите ще могат да подават декларации „на едно гише“ чрез онлайн портал на собствения си език, предлага Европейската комисия (ЕК). След това ДДС ще се плаща директно, както в момента това става с онлайн продажбите и услугите.

Това е най-голямата реформа на европейските правила за ДДС от четвърт век насам, посочва Комисията в свое съобщение.

ЕК изчислява, че над 150 млрд. евро ДДС се губят всяка година, което означава, че държавите членки на ЕС пропускат приходи, които биха могли да се използват за други инвестиции. От тях около 50 млрд. евро са заради ДДС измами при трансгранична търговия.

Тези пари могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни организации, включително тероризъм. Смята се, че тази сума ще бъде намалена с 80% благодарение на предложената реформа, подчертава ЕК.

„Двадесет и пет години след създаването на единния пазар компаниите и потребителите все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС при трансгранични операции. Престъпниците и евентуално терористите отдавна използват тези пропуски, като организират измами“, коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците Пиер Московиси.

„Тази анахронична система, базирана на националните граници, трябва да свърши. Държавите членки следва да обмислят трансграничните сделки с ДДС като вътрешни операции на нашия вътрешен пазар до 2022 г. Това ще улесни живота на компаниите от ЕС, които извършват трансгранична търговия, ще намали бюрокрацията и ще опрости процедурите, свързани с ДДС“, допълва той.

С промените се предвижда и да се опростят на правилата за фактуриране, което позволява на продавачите да изготвят фактури според правилата на собствената си страна дори и при трансгранична търговия. Компаниите вече няма да изготвят списък на трансграничните транзакции за своя данъчен орган (т. нар. "извлечение за рекапитулация").

Днешното предложение въвежда също така понятието "сертифицирано данъчно задължено лице" - категория на доверен бизнес, която ще се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила.

Предлагат се и четири поправки, които да влязат в сила от 2019 г. Тези мерки са изрично поискани от държавите членки за подобряване на ежедневното функциониране на настоящата система на ДДС, докато окончателният режим не бъде напълно договорен и изпълнен.

Законодателното предложение ще бъде изпратено на страните от ЕС за съгласие и на Европейския парламент (ЕП) за консултация. Така догодина ЕК ще подготви и оконочателното законодателно предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aleko134
преди 6 години
"терористите отдавна използват тези пропуски", Как се сети за терористите, падал4е мрасно. Сега аз като достав4ик на услуга за ЕС, трябва да плащам 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Ето така се върви към унитарна Европейска държава. Бавно, но сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Ето така се върви към унитарна Европейска държава. Бавно, но сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
*** работа. Незнам какъв *** трябва да е човек, за да защитава виртуалния свят на брюкселските зелки... При все че толкова уж "нормални" грантаджии ламтят проЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Ама компаниите се подбират внимателно, иначе с печалбите си може да финансират тероризъм и престъпни организации. А видиш ли в България няма нито от едното нито от другото, единствените престъпници са тези които не си плащат парното и се опитват да укриват доходи от продажба в OLX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Това добре, но нека да се обмисли и единна политика относно облагането с ДДС в ЕС. Да има еднакви правила и ставки навсякъде из ЕС за да се намалят проблемите и бюрокрацията. Най-добре е в ЕС да се въприеме нашия Бълагрски вариант за ДДС-то, защото е най-изчистен както казва Горанов, само 2 ставки за хотелите 7% и за всичко друго 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Естествено и през ум не им минава, да намалят данъчната ставка на ДДС :-DИначе големи бизнесостимулатори - ама само през техните държавни инвестиционни фондове и програми ала Юнкер финансиращи разни компании с кредити с "до 100% поемане на риска" през ББР (от скоро с нов шеф Стоян Мавродиев) :-Dта така.. от повишаване на събираемостта, през бюрократичните структури, европейски и държавни инвестиционни програми, та чак до наш Стоянчо...А ако някой все пак наистина иска гласът му да бъде чут - има X factor и Music Idol.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още