IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растат опасенията в Европа за руската намеса в каталунската криза

Европейски депутати и анализатори поискаха повече власт за ЕК при казуси като този в Каталуния

12:09 | 10.11.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече се чуват опасенията в Европа за намесата на Русия в каталунската криза, пише англоезичната версия на испанското издание El Pais. Съмнения за участие на Москва има и по отношение на изборите в Германия, референдума в Холандия за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, а от скоро - и за допитването за Brexit, допълва изданието.

Един от европейските депутати - румънецът Виктор Бостинару, дори обясни, че има доказателства за натиска на Русия за обявяването на независимост в Каталуния. Той посочва, че данни от разследване показват участие на руски хакери в редица онлайн кампании в различни страни.

"Не бива да бъдем наивни: зад думите и слоганите в подкрепа на независимостта има скрити мотиви", предупреждава депутатът, който е зам.-председател на групата на "Социалистите и демократите" в Европейския парламент.

Историк по образование, Бостинару подкрепя действията на централната власт в Испания по казуса с Каталуния. "Държавата има пълните права да използва всички свои ресурси, за да гарантира териториалната цялост", категоричен е той.

За депутата този случай показва, че не само малките европейски държави са цел на опитите на Москва да дестабилизира ЕС, а общността не е добре подготвена за тази нова атака и призовава да бъде обърнато внимание на тази заплаха.

Румънският депутат не е единственият - негови колеги и международни експерти подписаха декларация искания за повече власт за Върховния комисар Федерика Могерини при казуси като каталунския.

Голяма част от подписалите документа са представители на страни от Източна Европа - регионът, който изпитва на гърба си повечето опити за дестабилизация, идващи от Русия, пише El Pais. Под него подписи са сложили и американски академици и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 8
Чичо Манчо
преди 6 години
"Който копае гроб другиму, сам пада в него."и"Който нож вади, от нож умира."Добре е в Кремъл да си припомнят това и да се осъзнаят докле е време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
vzhekoff
преди 6 години
Глyпaкo, прочети малко за бомбардировките на Дрезден, после говори.Прочети и дневника на Богдан Филов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
А защо не вземат предвид исканията на хората вместо да искат повече власт за европейската диктатура?Все още исканията и опасенията на хората не са станали безумни, че да няма друг начин освен налагане на диктатура от страна на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Интересно колко жертви щеше да даде България, ако беше обявила война на СССР а не на САЩ и Великобритания. Никой не се радва на бомбардировките на съюзниците и не иска да мери жертвите, но нали знаеш че убитите от Народния съд са повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 8
Jorkata
преди 6 години
Едно време "гнилият капиталистически Запад" беше виновен за всичко, сега пък са руснаците. Което ме навежда на мисълта, че всички са един дол дренки, но тия сегашните са по-нагли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
То в България предателите са два типа: американски и "масковски". Среден път няма.Но да ти кажа честно, всеки път като чета за Димитър Списаревски се колебая към кои предатели да се причисля :)Особени колебания предизвиква следния фейк нюз:На 20 декември 1943 г. на височина от около 8000 метра групировка от 15-та въздушна армия на САЩ от 150 американски бомбардировачи Либърейтър B-24 Liberator (Бе-24 Освободител) от 376-та тежка бомбардировъчна групировка (376th Bomb Group Heavy), охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд ***-38 Светкавица) от 82-ра изтребителна група (82th Fighter Group), се насочва за поредната терористична бомбардировка на София, както операциите красноречиво се наричат в английските военни планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 6 години
няма по голямо доказателство че таяа статия е истина от това че се включихте веднага в защита тип "що си биете нeгрите":):) иначе за момент и аз поставих достоверноста й под въпрос :):) но добре че има масковски предатели сред нас да ни покажат правилния път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
Стефчо
преди 6 години
ами то щом Русия е способна да причини на горката Европа всичко това, не ми се мисли какво ще остане от нея след като върху нея мине валяка на Чайна под формата на Път на коприната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
KPetkov
преди 6 години
Руското ч.у.ч.ело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
KPetkov
преди 6 години
Вече нещата почват да придобиват картина. Комунистите от Брюксел ще използват руското ***, за да получат повече власт върху уж суверенните държави :) Ама защо направо не го казахте, ами плашите децата с големия руски мечок. Ау колко страшно. Кой, ако не ЕК, ще ни защитава от лошото руско джудже Путин."Европейски депутати и анализатори поискаха повече власт за ЕК при казуси като този в Каталуния"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още