IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прекратява добива на петрол и газ от 2040 г.

Френският парламент окончателно прие това със закон

23:35 | 19.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският парламент окончателно прие закон за прекратяване на добива на петрол и природен газ във Франция от 2040 г., предаде France Press.

За да конкретизира обещанието на президента Еманюел Макрон "да извади Франция от изкопаемите горива" (петрол, газ, въглища), законът предвижда повече да не се издават разрешителни за експлоатиране на петрол и газ, а съществуващите концесии за добив няма да се подновят след 2040 г.

"Пише се краят на изкопаемите горива, а парламентът пише първата му страница", изрази задоволство министърът на екологичния преход Никола Юло след гласуването. Той добави, че текстът трябва да бъде придружен от заложени цели за намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

Недоволство у неправителствените организации предизвика приемането на две изключения в закона. Първо, производството ще може да продължи и след 2040 г., ако компанията, притежаваща разрешително, не е покрила разходите си по предварителни проучвания. Второ, ще може да продължи добивът на сяра в Лак, Югозападна Франция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
да не видят от Генерал Тошево значи, аман от преписвачи !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Ключовата дума е 2040. Нещо като Настрадин Ходжа и магарето. А до тогава ще си стоят само съществуващите на пазара, без появата на нови. Е 2039 парламентът със закон може да отмени този закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Това е някаква глупост ! Петролът не се използва само за горене. Цялата органична химия почива на него. Всички пластмаси, бои, лекарства и т.н. Французите като са такива чистници защо не забранят не добива, а употребата на петролни продукти. Пълно лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още