IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром остава оптимист за позицията си в Европа

Делът на компанията на европейския газов пазар нараства до рекордните над 35% през 2017 г.

16:58 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Контролираният от Кремъл газов гигант Газпром заяви пред клиентите си във вторник, че позицията му на европейския газов пазар остава сигурна и дори може да се подобри благодарение на увереното търсене на горива, предава Ройтерс.

По време на Европейската газова конференция във Виена председателят на Газпром Виктор Зубков заяви, че делът на компанията на европейския газов пазар, откъдето идва по-голямата част от приходите, нараства през миналата година до рекордни нива от над 35% спрямо 33% през 2016 г.

Износът на газ на Газпром през 2017 г. към Европа и Турция се увеличава с 8,1% до рекордните 193,9 млрд. куб.м. въпреки усилията на Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки.

За да успее да запази пазарния си дял, Газпром тихо договори ценови сделки с големи клиенти и се поддаде на правилата на ЕС, които преди пренебрегваше. Източници на Газпром казват, че са били извлечени уроци от последните загуби на европейския газов пазар.

На конференцията във Виена присъстват редица ключови клиенти на Газпром в Европа, включително австрийската OMV и германската RWE.

Заместник изпълнителният директор на Газпром Александър Медведев заяви на конференцията, че стабилното търсене на руски газ в Европа ще помогне за поддържането на износа на руски газ около сегашните нива.

„Вярваме, че факторите при търсенето ще подкрепят износа на около 190 млрд. куб.м. годишно, макар че очевидно влияние имат и климатичните фактори“, коментира той, като добавя, че износът на руски газ към Европа през януари спада само с 3% на годишна база въпреки топлото време.

„Европа ще се нуждае от допълнителен внос на 50 млрд. куб.м. газ до 2025 г. и 75 млрд. куб.м. до 2035 г. Мисля, че тези данни са достатъчно привлекателни за всички заинтересовани страни и инвеститори в газовата индустрия“, допълва той.

Русия търси начин да повиши енергийното си влияние в Европа, изграждайки още тръбопроводи, включително Северен поток 2 и Турски поток, за да заобиколи Украйна.

Медведев заяви, че се обсъждат различни варианти как да се използва втората линия на Турски поток, включително възможно включване на газовия хъб Baumgarten в Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още