IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон разглежда алтернативи за предпазния механизъм за ирландската граница

Динамиката се промени снощи и беше даден ясен мандат на премиера да се върне в Брюксел, заяви министърът за Brexit Стивън Баркли

12:46 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Баркли <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Баркли Снимка: Ройтерс

Великобритания разглежда алтернативни варианти за предпазния механизъм за ирландската граница в рамките на споразумението за напускане на Европейския съюз. Това заяви британският министър по въпросите на Brexit Стивън Баркли, след като късно вчера парламентът даде на Тереза Мей мандат да предоговори условията, съобщава Ройтерс.

Според решението на законодателния орган Мей ще трябва да се върне в Брюксел, за да намери друг вариант за предпазния механизъм за ирландската граница, чиято цел е да предотврати установяването на фактическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

„Динамиката се промени снощи и беше даден ясен мандат на премиера да се върне в Брюксел“, заяви още Баркли пред радио ВВС.

На въпроси за това по какъв начин би могъл да бъде заменен предпазният механизъм той отговори, че съществуват редица варианти.

„Има въпросителни по отношение на наличието на времеви ограничения, въпросителни по отношение на клаузите за излизане, въпросителни по отношение на технологията и това ще бъде естеството на преговорите в ЕС през идните дни“, посочи министърът.

Въпреки решението на парламента още вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отказа да предоговори споразумението за оттегляне. „Договорът остава най-добрият и единствен начин да се осигури уреден Brexit“, каза неговият говорител. 

Още преди гласуването френският президент Еманюел Макрон заяви, че споразумението „не подлежи на преразглеждане“ и че е „възможно най-доброто". На 15 януари обаче Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство това споразумение, засилвайки риска от Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още